Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 16 Jul 21, 12:12
Share

De hevige regenval en daarmee gepaarde massieve overstromingen die België gisteren en vandaag teisterden, hebben voor enorme schade gezorgd in de Waalse pretparken Plopsa Coo en Walibi Belgium. Beide parken zijn momenteel noodgedwongen gesloten totdat het water terug zakt en de schade kan opgemeten en hersteld worden.

We berichtten er de afgelopen dagen al over: Plospa Coo moest woensdagmiddag al de deuren sluiten vanwege overstromingsgevaar en gisterenmiddag was Walibi Belgium aan de beurt. Ondertussen zijn beide parken ernstig getroffen door de hevige overstromingen. Het overgrote deel van beide parken staan onder water. In Plopsa Coo is eveneens het restaurant en bijhorende keuken volledig onder water gelopen, ook de souvenirshop en het kassahuis zijn overstroomd. Decoratie, huisjes en automaten zijn door de sterke stroming doorheen het park verspreid. Ook in Walibi lijkt de schade niet min; daar is op foto's te zien dat de technische ruimte van lanceerachtbaan Pulsar onder water is komen te staan, net als enkele andere molens.

Plopsa-CEO Steve van den Kerkhof vertelt: "Donderdagmorgen is de Amblève uit haar oevers getreden, waarna de helft van het pretpark onder water stond. De schade op de beelden die ik al te zien kreeg, is enorm. Opnieuw een tegenslag na alle coronamiserie. Wat me wel deugd doet, is de enorme solidariteit binnen ons Plopsa-team. Ze staan in De Panne te trappelen om naar Stavelot te gaan en te helpen met de opkuis. We moeten nu eerst wachten tot het water er is weggetrokken.” 

Onbepaalde duur gesloten

Plopsa Coo zal nog tot minstens zondag gesloten blijven zodat men voldoende tijd heeft om het park te poetsen, te kijken welke attracties nog werken en de nodige herstellingen uit te voeren. In Walibi Belgium is men voorzichtiger: het park communiceert voor onbepaalde duur gesloten te blijven. De omvang van de schade is er aanzienlijk waardoor een snelle heropening momenteel uitgesloten is. Ook de technische infrastructuur van de site is zwaar getroffen, waardoor het park onbereikbaar is per telefoon of e-mail. Informatie over praktische zaken (tickets, abonnementen, reservaties...) verschijnen voor het park bij Waver op de website en op de sociale media. Wat de exacte schade is, zal de komende uren en dagen moeten blijken. We hopen alvast dat beide parken spoedig kunnen heropenen en er geen al te kostelijke of tijdrovende defecten opduiken.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Walibi Belgium, © Steve Van den Kerkhof, © Ingrid Bourgeaux // Bron: Plopsa, Walibi Belgium