Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 15 Jul 21, 15:54
Share

Deze week is in het Poolse pretpark Energylandia de nieuwe themazone 'Aqualantis' feestelijk geopend met daarin een tiental nieuwe attracties voor alle leeftijden. Het hoogtepunt van deze, alweer ongeziene uitbreiding van het park, is ongetwijfeld Abyssus, een gelanceerde achtbaan met inversies van Vekoma.

Op 14 juli vierde Energylandia twee grote feesten: de zevende verjaardag van het park en de opening van de nieuwe, zesde themazone 'Aqualantis'. Dé eyecatchers van de nieuwe zone is de spectaculaire achtbaan 'Abyssus'. Deze gelanceerde achtbaan, gebouwd door Vekoma, reikt 37 meter hoog en haalt snelheden tot 100 km/u. De verzamelde pers en fans werden eerst getrakteerd op dans, een vuurspuwer en een acrobate. Vervolgens werd bij een gelegenheidsdecorstuk een hendel naar de startpositie gezwaaid, waarna het gebied met confetti en rookeffecten officieel geopend werd verklaard. Genodigden konden naast de attracties ook genieten van cupcakes en drankjes met een subtiele knipoog naar de onderwaterwereld die het gebied moet voorstellen.

Aqualantis
De nieuwe zone verbaast niet alleen door zijn forse omvang (de totale oppervlakte is 6 hectare groot), maar ook door het waterthema. Het decor evoqueert de verzonken mythologische stad Atlantis en herbergt naast Abyssus ook verschillende andere attracties. Ook 'Ekipa Light Explorers' - een zogenaamde Junior Boomerangcoaster - werd net als de spectaculaire launchcoaster door het Nederlandse Vekoma geleverd en is één van de belangrijkere nieuwe attracties in de zone.

De komst van deze nieuwe zone is de zoveelste episode van - zoals we in vrijwel elk artikel over Energylandia herhalen - de niet aflatende investeringsdrag die zo kenmerkend is voor het Poolse park. In enkele jaren tijd is het park uitgegroeid tot één van de absolute hotspots in Europa wat pretparken betreft. De uitbreiding met Aqualantis brengt de totale parkoppervlakte nu op 43 hectare. In totaal kwamen er naast de twee nieuwe achtbanen nog 6 andere nieuwe attracties waaronder een Disk'O Coaster en een bootvaart. Er zijn ook een achttal nieuwe horecapunten en drie souvenirwinkels. Ook op showvlak brengt Aqualantis vernieuwing: het nieuwe gebied komt met een duikshow. Een overzicht van de nieuwe attracties zie je in onderstaande tabel.

AQUALANTIS - ATTRACTIES
1. Abyssus 6. Magic Pump
2. Ekipa Light Explorers 7. Burning Engine
3. Grotto Expedition 8. Submarine Dive
4. Tidal Wave Twister 9. Duikshow 'Aquajump'
5. Stormy Ship 10. Whirlpool Water Fight

Keerzijde
De snelheid waarmee het park uitbreidt, lijkt echter ook een keerzijde van de medaille te hebben. Op enkele plekken in de nieuwe zone lijkt het zo dat het park niet is klaar geraakt met de thematisering of ze in het ergste geval gewoonweg wegbezuinigd werd. Dat laatste zagen we al gebeuren bij eerdere projecten. Bij bootvaart 'Grotto Expedition' schittert de grot waarvan sprake in nota bene de naam van de attractie door afwezigheid. Ook bij Disk'O Coaster 'Tidal Wave Twister' is de onvolledigheid in de afwerking pijnlijk duidelijk: daarbij springen stalen draagstructuren voor thematisering rondom de ganse attracie lelijk in het oog. De decorelementen zelf ontbreken vooralsnog.

Tot slot zou Energylandia Energylandia niet zijn als we nog niet zouden kunnen uitkijken naar het volgende grote project. Volgend jaar opent er namelijk een grote mijntrein genaamd 'Choco Chip Creek' met een lengte van 1.200 meter en drie lifthills. De achtbaan zal eveneens geleverd worden door Vekoma, met een prijskaartje van tien miljoen euro.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Energylandia // Bron: Energylandia