Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 14 Jul 21, 20:11
Share

Het oosten van België gaat dezer dagen gebukt onder enorme neerslaghoeveelheden waarbij er in tientallen steden overstromingen ontstonden. Ook Plopsa Coo dat aan de Amblève ligt kreeg (en krijgt) het vandaag zwaar te verduren, waardoor beslist werd het park vroegtijdig te sluiten en te ontruimen.

Update: 15 juli 2021, 18u40: Plopsa coo is bijkomend gesloten op 15 én 16 juli door aanhoudende wateroverlast en de daaraan gekoppelde problemen met de toegangswegen. Tickets die voor deze data geboekt werden kunnen kostenloos omgeruild worden of gebruikt worden voor een andere dag.

Er valt vandaag en morgen in de provincies Luik en Limburg tot één vijfde van de neerslag dat gemiddeld tijdens een gans jaar zou vallen. Dat zorgde en zorgt nog steeds op erg veel plaatsen voor serieuze overstromingen doordat rivieren buiten hun oevers treden. Ook de Amblève die langs Plopsa Coo stroomt staat op een zeer hoog niveau en dat heeft zijn gevolgen voor de Watervallen van Coo. Door het uitzonderlijk hoge debiet van de rivier, spuit het water letterlijk onder de brug over de watervallen uit.

Door het stijgende water is de parking van Plopsa Coo alvast in de loop van de dag overstroomd, waardoor beslist werd het park reeds om 14u te sluiten en te ontruimen in plaats van het normale sluitingsuur om 18u. Het valt af te wachten hoeveel schade het pretpark uiteindelijk zal lijden, aangezien er nog veel water uit hoger gelegen gebieden aankomt.

Bezoekers die op één van de getroffen dagen hun bezoek gepland hadden, mogen hun ticket gebruiken voor een bezoek op een andere dag. CEO Steve Van den Kerkhof deelde later ook beelden van de schade ten gevolge van de overstroming. Hij vindt het bijzonder wrang dat nu het park net weer open kon na de gezondheidscrisis het noodlot opnieuw toeslaat. In een normaal jaar vertegenwoordigt de zomervakantie 75% van de omzet bij het park in Coo. Het ziet er naar uit dat ook dit seizoen niet het niveau van voor Corona zal gehaald worden.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto: © Noodweer België, © Steve Van den Kerkhof // Bron: Plopsa, HLN