Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 30 Jun 21, 15:30
Share

Deze zomer opent er in Plopsaland De Panne een nieuwe, sensationele achtbaan: The Ride to Happiness by Tomorrowland. Deze gloednieuwe Xtreme Spinning Coaster zal vanaf 1 juli voor het publiek openen tijdens zogenaamde 'trial runs', waarna de baan op 21 juli officieel moet openen. Pretparken.be mocht in avant-première de achtbaan al eens uittesten en keurde hem dubbel en dik goed! We nemen jullie in dit artikel alvast even mee naar de nieuwe aanwinst van Plopsaland.

Wat worden we dit jaar op onze wenken bediend als pretparkfans in België; eerst konden we onze harten ophalen met de nieuwe Megacoaster 'Kondaa' in Walibi Belgium en vanaf deze zomer zal dat in Plopsaland De Panne zijn met hun nieuwe Xtreme Spinning Coaster 'The Ride to Happiness by Tomorrowland'. Vanaf 1 juli opent daar namelijk deze sensationele nieuwe achtbaan waar menig fans lang naar hebben uitgekeken.

Tomorrowland-zone

Plopsaland zal op eenzelfde manier tewerk gaan als bij de soft-opening van Rookburgh in Phantasialand vorig jaar: er zal een capaciteitsbeperking in de nieuwe zone gelden, waardoor er net voor de toegang tot de zone een wachtrij is aangelegd om deze te kunnen betreden. Eenmaal je de zone binnen mag, loop je over een houten brug met ingegraveerde teksten die doet denken aan De Schorre in Boom. Eenmaal je de waterpartij via de brug bent overgestoken, kom je meteen op het centrale plein uit waar je links van je een relatief groot terras hebt. Dit is overdekt met een groot doek met daarop stijlvolle Tomorrowland-achtige prints. Recht voor je heb je het stationsgebouw van de achtbaan waaruit de track ontspringt naar de eerste heartline-roll-inversie. De ingang van de attractie bevindt zich vervolgens rechts van het station, in een apart gebouw dat dienst doet als remise-gebouw.

Tomorrowland-achtbaan

Eenmaal je de ingang van de Ride to Happiness binnenwandelt, wordt je meteen ondergedompeld in een feërieke sfeer. De wachtrij is namelijk erg mooi aangekleed met tal van leuke effectjes, mooie uitlichting en zoveel meer. We waren er zelfs een beetje door overdonderd met wat Plopsa hier heeft neergezet, en dit is nog maar de wachtrij! Na dit indoor wachtrijgedeelte kom je terug buiten en maak je een lus - tussen de achtbaantrack - richting het stationsgebouw waar een tweede indoorgedeelte volgt. Minder indrukwekkend aangekleed als het eerste, maar nog steeds van een hoog niveau. Er volgt nog een korte, outdoor trap en je staat in het stationsgebouw waar je meteen je poortje kan kiezen om aan je rit te beginnen.

Het bagagesysteem dat Plopsa hier heeft geplaatst is nogal onhandig. Het is een houten kast met behoorlijk kleine vakjes waardoor je soms moet proppen om je spullen weg gelegd te krijgen, wat de dispatch-tijd niet ten goede komt. De plek bevindt zich ook in een uithoek van het (grote) station waardoor je als je achteraan zit een relatief lange weg moet afleggen om je bagage te droppen, opnieuw niet bevorderlijk voor de capaciteit. Wanneer je hebt plaatsgenomen in de trein, spreekt een vrouwelijke Tomorrowland-figuur op een geanimeerd scherm vooraan het station jou, als 'People of Tomorrow', nog aan met enkele dromerige uitspraken. Wanneer de operator vervolgens bij jouw bakje langskomt, sluit deze de beugels automatisch. Je hoeft - en kan - deze dus niet zelf te sluiten.

En dan is het zover, de rit begint en zo ook de onboard muziek, want ja die is er! Je rolt meteen traag over-de-kop richting de eerste lancering van de achtbaan. Na een korte stilstand wordt je naar 90 km/u gelanceerd, en tegelijkertijd krijgt je karretje een tikje om goed spinnend de 33 meter hoge 'tophat' te bereiken. Vooraan de trein ervaar je hier ejector airtime. Vervolgens drop je na een naar buiten gebankte bocht steil naar beneden; hier ervaar je dan weer achteraan ejector airtime. Wat volgt is een verrassend leuke banana roll, looping en zero-G-roll. Door het spinnende element aan de baan voelen deze elementen telkens anders aan en pakken deze telkens verrassend uit. Ooit al eens achterwaarts een zero-G-roll gedaan? We love it! Tot slot kom je aan bij de tweede lancering die je meteen in een nieuwe inversie schiet en je vervolgend na wat bochtwerk naar twee airtime-heuvels brengt. Einde rit, wauw!

Tomorrowland-merchandising

Wanneer je de achtbaan verlaat, wandel je nog doorheen een souvenirshop in Tomorrowland-stijl. je kan hier enkele typerende Tomorrowland-items vinden waaronder sjaaltjes, bandana's, armbandjes, t-shirts en hoodies. Enig nadeel aan de aanwezigheid van het IP: je zal er je spaarvarken stevig voor moeten stukslaan. Een (effen) T-shirt met logo van de achtbaan op kost je al meteen €39,99. Een hoodie maakt je €79,99 lichter.

Tomorrowland-food

Daarnaast is er in de zone ook een horecapuntje aanwezig met festival-food. Je kan hier onder andere (loaded) fries, (loaded) nacho's en taco's terugvinden. We hebben ze allemaal mogen uittesten en vinden de taco's een aanrader om te proberen! Daarnaast kan je er naast de traditionele dranken ook een Tomorrowland-cocktail terugvinden (non-alcoholisch) of gearomatiseerd water (komkommer-limoen).

It's a wrap

We zijn er unaniem van overtuigd dat Plopsaland De Panne met The Ride to Happiness een ijzersterke achtbaan in huis heeft gehaald die tot de allerbeste in Europa behoort. Door de combinatie van talrijke elementen zoals lancering, spinning, inversies, onride muziek en een uniek thema is het totaalplaatje van bijzonder hoog niveau. Er werd meteen (zowel tijdens de trial runs als al vanaf de aankondiging van de achtbaan) gretig in het rond gevraagd naar wie er wint: Kondaa of The Ride to Happiness? De achtbanen zijn zo verschillend en zo zijn ook de meningen. We durven zeggen: Kondaa voor degenen die meer fan zijn van Megacoasters en airtime, en The Ride to Happiness voor wie meer fan is van constante adrenaline door de vele launches, inversies enzovoort. We zouden zeggen: kom het zelf uittesten vanaf 1 juli en laat het ons weten! ;-)

Tekst en foto's: © Pretparken.be