Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 16 Jun 21, 20:06
Share

Toverland vernieuwt dit jaar het Land van Toos, de indoorhal waar het voor het park allemaal mee begon. Enkele attracties krijgen een opknapbeurt om beter aan te sluiten bij het thema. IMAscore werd ingeschakeld voor het componeren van nieuwe omgevingsmuziek.

Toverland viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Het park voorziet geen grote nieuwigheden, maar schenkt wel wat liefde aan het oudste deel van het park. Aan het Land van Toos, de indoorhal waarmee Toverland op 19 mei 2001 zijn eerste bezoekers wist te lokken, wordt al een tiental jaar gesleuteld om het niveau van thematisatie op te krikken naar dat van pakweg de Magische Vallei of Port Laguna. Zo kreeg het gedeelte vlakbij de oude ingang een oosterse aankleding, die vooral tot uiting komt in restaurant MaMouche, souvenirwinkel Bazaar en sinds 2015 ook in zweefmolen Djinn.

Nieuw thema voor attracties

Nu krijgt ook de Klimhoed, die eruit zag als een reusachtige heksenhoed, een aangepast uiterlijk. Het zwart maakt plaats voor turkoois met goud en op de top wordt een uivormige koepel geplaatst. Oer-Toverlandbewoners Toos en varkentje Morrel kijken vanop deze toren de klimmende gasten tegemoet. De vernieuwde klimattractie krijgt de naam Sim sa la Klim.

Ook het Vliegend Tapijt krijgt een make-over. Deze kleine vrijevaltoren opende oorspronkelijk als Morrel Hopper en was voorzien van een nogal knorrig kijkende Morrel. Na de naamsverandering in 2018 volgt nu ook een volwaardige thematische omvorming. De beeltenis van het varkentje alleen maakt plaats voor een vriendelijker kijkend exemplaar dat samen met zijn hartsvriendin Toos op een oosters tapijt zweeft. 

Toverland probeert nog op andere manieren om Toos en Morrel een prominentere plaats te geven in hun eigen themaland. Zo worden de namaaketalages nabij de Mirakelroute voorzien van silhouetten van het duo en wordt het in het Toverhuis duidelijk waar de slaapkamer van Toos is.

Exit Hartveldt, enter IMAscore

Ook voor liefhebbers van attractieparkmuziek heeft Toverland nieuws. Sinds IMAscore in 2013 de Magische Vallei van een bijzonder sfeerrijke soundtrack voorzag, zijn de Duitsers niet meer weg te denken uit Sevenum. Alle latere toevoegingen werden door hen van muziek voorzien en ook de door Erik Maessen bedachte muziek rond Troy en in Wunder Wald werd al vervangen door werk van IMAscore. In het Land van Toos zullen de nieuwe melodieën van IMAscore zowel in een oosterse als een westerse uitvoering (rond achtbaan Toos-Express) te horen zijn.

Dat Toverland hier voor nieuwe muziek kiest, lijkt minder te maken te hebben met thematische dan met praktische overwegingen. Sinds 2013 draait er namelijk al oosters getinte muziek in het Land van Toos, van de hand van componist Maarten Hartveldt. De Nederlander ligt geregeld in de clinch met verschillende van zijn voormalige opdrachtgevers. In juli 2020 haalde hij nog zijn slag thuis in een rechtszaak waardoor hij meer betaald moest krijgen voor het dagelijks gebruik van zijn werk. Bovendien kon Hartveldt zijn muziek telkens in eigen naam uitbrengen, omdat hij zelf de auteursrechten in handen heeft. De Efteling besloot in 2017 om zijn parkmuziek te vervangen door werk van huidig huiscomponist René Merkelbach en Europa-Park verving vorig jaar nog de muziek van Abenteuer Atlantis door muziek van − opnieuw − IMAscore. Enkel bij het sprookje van Het Meisje met de Zwavelstokjes in de Efteling zal de muziek van Hartveldt binnenkort nog te horen zijn.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Toverland