Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 28 Apr 21, 07:20
Share

Het Engelse Alton Towers breidt dit seizoen zijn capaciteit fors uit met vier attracties, die tijdelijk worden gehuurd van kermisuitbaters. De attracties werden ongethematiseerd verspreid over het park, maar het park probeert er mee weg te komen door de nostalgiekaart te spelen.

Alton Towers heeft redenen om tevreden te zijn. Niet alleen behoort het park tot het selecte groepje van Europese parken dat momenteel bezoekers mag ontvangen, ook kan het dit jaar eindelijk zijn nieuwe darkride Gangsta Granny: The Ride aan het grote publiek voorstellen. Maar dat was blijkbaar nog niet voldoende, want daarbovenop presenteert het Britse pretpark dit jaar nog eens vier extra attracties. Het gaat om tijdelijke attracties afkomstig van de Engelse kermis, die dit seizoen het aanbod komen versterken. De attracties werden verspreid over het park neergezet, een handige manier om drukte in tijden van pandemie zo veel mogelijk te spreiden en de capaciteit wat op te krikken, nu de bestaande attracties niet maximaal kunnen ingezet worden door de coronamaatregelen.

In een geestig reclamefilmpje worden de nieuwe attracties aangekondigd als 'The Retro Squad'. Het gaat om een trio van robots die het park te hulp schieten. Precies 41 jaar geleden werden ze opgeroepen om het attractieaanbod van Alton Towers te komen versterken, maar pas nu geven ze gehoor aan die noodkreet. Logisch ook, want hun planeet ligt 20,5 lichtjaar verwijderd van de aarde. Het drietal bereikt uiteindelijk Staffordshire en vormt zich in ware Transformers-stijl om tot de gevraagde thrillrides. Onder het mom van nostalgie weet Alton Towers een belangrijk gebrek van deze attracties te verbloemen: begin 1980 had het landgoed al wel de evolutie tot pretpark, maar nog niet die tot themapark doorgemaakt. Deze ongethematiseerde kermisattracties passen dus perfect in dat plaatje. We stellen je ze graag even voor!

Mixtape

Het eerste lid van The Retro Squad heeft zijn naam alvast niet gestolen. Op de tonen van legendarische eighties-hits stuiter je stevig op en neer aan één van de armen van deze 'jumper' uit de fabriek van het Italiaanse Sartori. Bijzonder aan het model 'Roto Techno' is dat de gondels onder de armen kunnen ronddraaien, zodat je afwisselend naar voren en naar achteren kijkt. Mixtape werd neergezet in het themagebied X-sector, naast dive coaster Oblivion.

Roller Disco

Als je een hoop Britse kermisattracties naar je park laat komen, moet je niet verbaasd zijn dat er ook een Waltzer bij zit. Dit attractietype, waarbij vrij draaiende gondels in een cirkel zijn opgesteld op een draaischijf, is een echte publiekslieveling in het Verenigd Koninkrijk. Dit exemplaar, gebouwd door Fairtrade Waltzers, trakteert inzittenden en toeschouwers op een sfeervolle klank- en lichtshow. Zoveel licht hadden Rita en Th13teen in hun Dark Forest al lang niet meer gezien.

Funk'n'Fly

Funk'n'Fly is de naam die dit seizoen wordt gegeven aan een Super Trooper van de Britse attractiefabrikant PWS Rides. Deze lijkt op de klassieke paratrooper-attracties, waarbij gondels ronddraaien op een scheefstaand rad, maar dan een wat extremere variant. Funk'n'Fly vind je terug in Forbidden Valley, op de plek waar tot 2016 de topspin Ripsaw te vinden was.

Flavio's Fabulous Fandango

De laatste pop-upattractie is een buitenbeentje. Deze attractie wordt niet voorgesteld als deel van The Retro Squad, maar als onderdeel van The World of David Walliams, het nieuwe themagebied dat vanaf dit jaar Cloud Cuckoo Land vervangt en waarvan Gangsta Granny: The Ride de belangrijkste trekpleister wordt. Deze Twister-attractie, eveneens van PWS, is genoemd naar een personage uit 'Gangsta Granny'. Flavio Flavioli een danser uit een tv-programma waar de ouders van het hoofdpersonage Ben graag naar kijken. Flavio's Fabulous Fandango zal pas op 17 mei openen, samen met de rest van het themagebied.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Alton Towers