Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 26 Apr 21, 07:58
Share

Het Duitse Schwaben Park heeft vanaf dit jaar een nieuwe directeur: André Hudelmaier neemt het stokje over van zijn oom Guido. Een nieuwe attractie opent het park dit jaar niet, maar twee bestaande attracties kregen een fris nieuw uiterlijk. Ondertussen denk het park ook aan een toekomstige tweede vestiging op een andere locatie.

Schwaben Park, gevestigd in Kaisersbach in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, is reeds sinds de oprichting in familiehanden. In 1972 kwam Sieghard Hudelmaier thuis met een leeuw, die al snel gezelschap kreeg van andere exotische dieren, zodat een kleine dierentuin ontstond. De eerste mechanische attractie was het reuzenrad in 1978, maar vooral vanaf de tweede helft van de jaren '80 evolueerde het park meer in de richting van een pretpark. Er zijn nog steeds dieren in het park, maar daar komt steeds minder de focus op te liggen. Een belangrijke mijlpaal in deze evolutie was het stopzetten van de chimpanseeshow in 2017, na felle kritiek van dierenrechtenorganisaties. De laatste jaren kwam Schwaben Park positiever in het nieuws, met een hoog tempo aan investeringen, waarbij vooral schommelschip Santa Lore (2017), achtbaan Wilde Hilde (2018) en de vrij uniek Wie-Flyerattractie Hummel Brummel (2020) de aandacht trokken met hun originele concepten, verzorgde aankleding en ludieke soundtracks.

Sieghard Hudelmaier overleed in 2014 op 81-jarige leeftijd. Zijn zonen Thomas en Guido hadden toen reeds een tijdlang de dagelijkse leiding vanwege de gezondheidsproblemen van hun vader. Dit jaar vindt er opnieuw een wissel plaats in het managementteam, maar nog steeds blijft Schwaben Park een echt familiebedrijf. Oom Guido Hudelmaier draagt zijn functie namelijk over aan zijn neef André, die dus samen met zijn vader Thomas het park zal runnen. André heeft een technische achtergrond en is al verschillende jaren actief in het park.

Tweede vestiging

De familie Hudelmaier droomt al enkele jaren van een indoorpark als uitbreiding op het bestaande aanbod, om zo ook de activiteiten in de winter te kunnen verderzetten en personeel jaarrond te kunnen aannemen. Het plan was om een overdekte hal met restaurant te openen op een stuk terrein dat nu als parkeerplaats wordt gebruikt. Enkele bezorgde buurtbewoners startten echter een burgerinitatief met de niet mis te verstane naam 'Genug Rummel' ('Genoeg drukte'). Tot de bezwaren van de burgers behoorden een verhoogde verkeersdrukte ten gevolge van de jaarrondopening, een verlies van vruchtbare grond door de nood aan een nieuwe parkeerplaats en de impact die het 14 meter hoge gebouw op het dorpsgezicht zou hebben. In juli 2020 besloot het park in te binden en bevestigde het dat de uitbreiding in Kaisersbach niet zou doorgaan. 

Maar de plannen voor de indoorhal zelf, blijven wél bestaan. De Hudelmaiers zijn daarom op zoek naar een nieuwe locatie, waar dan ook een klein buitengedeelte aan zou worden toegevoegd. Een concrete beslissing over de locatie willen de eigenaars pas nemen als de coronastorm is gaan liggen, maar de hal zou niet meteen in de buurt van het eerste park moeten liggen. Er wordt namelijk niet alleen in Baden-Württemberg, maar ook in de aangrenzende deelstaat Beieren gezocht.

Vernieuwde attracties

Dat Schwaben Park zich nu openstelt voor Beieren, staat in schril contrast met de ombouw van één van de attracties, waar deze winter aan werd gewerkt. De voormalige 'Bayern Express' werd namelijk omgevormd tot 'Schwaben Express', naar de streek waarin het park gelegen is en zijn naam aan dankt. Deze attractie, familie van de rups, bestaat uit een trein die zich over een rond parcours met hoogteverschil voortbeweegt. De Bayern Express is een zeldzaam model van de Duitse fabrikant Gerstlauer: wie er nog één wil doen, moet afreizen naar Santa Park in Fins Lapland, waar het één van de weinige mechanische attracties is in het park van de Kerstman.

De trein van de Schwaben Express kreeg een volledig nieuw kleurenschema. Het rood met geel maakte plaats voor een doorleefde metaalkleur met een rode streep. Op de zijkant van de wagens werd het wapenschild van de gemeente Kaisersbach aangebracht. 

Naast de Schwaben Express kreeg ook de draaimolen Fliegender Holländer een welverdiende opknapbeurt. De molen kwam uit de fabriek van de Italiaanse fabrikant Technical Park in een schreeuwerige kleurschema met roze, geel en blauw, maar krijgt nu een iets realistischer uiterlijk. De gondels werden aangekleed als houten sloepen, die elk nog wel een eigen kleurrijk accent behouden. Ook het middenstuk van de molen kreeg een nieuwe beschildering, waarin het bekende spookschip, dat zijn naam aan de attractie gaf, te zien is.

Geen perspectief

Ondertussen heeft het park, net als andere parken in Baden-Württemberg zoals Europa-Park en Tripsdrill, nog geen enkel perspectief over wanneer het mag heropenen. Sinds november is het park wegens de coronapandemie gesloten en een datum om te heropenen is er nog niet. Door het ontbreken van een duidelijke streefdatum voor heropening, heeft het park moeite om het seizoen voor te bereiden, bijvoorbeeld op horecavlak.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Schwaben Park