Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 12 Apr 21, 08:55
Share

In Nederland mogen enkele pretparken en dierentuinen een aantal testdagen organiseren waarbij ze een dag voor een kleine groep bezoekers openen. Men wil met dit proefproject testen of de pretparken in de huidige coronasituatie veilig kunnen openen, eventueel zelfs met minder maatregelen dan we ondertussen gewend zijn. Afgelopen weekend trapte Avonturenpark Hellendoorn af met zo'n eerste testdag.

UPDATE 13/04/2021: Toverland gaf inmiddels aan geen deel meer te willen uitmaken van de testdagen

De afgelopen weken zijn er in Nederland al enkele testdagen georganiseerd geweest waarbij er gekeken wordt of men veilig terug evenementen kan organiseren met behulp van corona-sneltesten. Nadat er op deze manier al onder andere een dancefestival en cinemavoorstellingen werden georganiseerd, mogen ook enkele geselecteerde Nederlandse pret- en dierenparken zulke testdagen organiseren. De testevenementen vinden plaats in Avonturenpark Hellendoorn, Toverland, Ouwehands Dierenpark, Artis, GaiaZoo, Diergaarde Blijdorp, Madurodam, Madame Tussauds Amsterdam en Heineken Experience voor een beperkt publiek. Afhankelijk van de grootte van het park worden tussen de 100 en 5000 bezoekers toegelaten. Hellendoorn heeft afgelopen zaterdag, 10 april, de spits mogen afbijten door als eerste pretpark in Nederland zo'n testdag te mogen organiseren. Er kwamen zo'n 1500 bezoekers van de toegelaten 2000 opdagen.

Negatieve coronatest

Om naar een attractiepark te kunnen op zo'n testdag zal je je als Nederlander wel vooraf moeten aanmelden, én elke bezoeker vanaf 12 jaar zal een negatieve corona-sneltest moeten kunnen voorleggen die niet ouder is dan 24 uur. Bezoekers kunnen zich daarvoor gratis laten testen in een van de Nederlandse testcentra, waar ze zich kunnen aanmelden via testenvoortoegang.nl. 

De sector is blij wanneer ze zouden kunnen heropenen, mits het gebruik van sneltesten, al zouden ze het liever zonder de tests zien: "Als het de mogelijkheid biedt om eerder open te gaan, werken we er graag aan mee. Het liefst gaan we echter open zonder testverplichting. We hebben vorig jaar bewezen dat dat veilig kan," vertelt marketingdirecteur van Avonturenpark Hellendoorn René Peul.

Efteling

De Efteling stond niet op de lijst om zo'n testdag te organiseren, daarom heeft het park besloten om op eigen initiatief een 'Fieldlab'-testdag te organiseren. Zo'n Fieldlab is een experiment waarbij er getest wordt of het mogelijk is om bepaalde evenementen te organiseren, met minder verregaande coronamaatregelen. Op deze testdag die op 24 april in de Efteling zal plaatsvinden zullen een 8000-tal abonnees uitgenodigd worden. "Het is voor ons enorm leerzaam om te ervaren onder welke voorwaarden we de anderhalve meter in de praktijk kunnen loslaten en zijn dan ook benieuwd naar de onderzoeksresultaten", laat Efteling-directeur Fons Jurgens weten.

Tekst: © Pretparken.be // Foto: © Juan Martinez - Pretparken.be