Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 30 Maa 21, 16:45
Share

Na lang doorploeteren kreeg Tayto Park onlangs toestemming om de twee coasters te bouwen die het al een tijdje wil toevoegen. Als alles goed gaat openen de achtbanen van de Nederlandse constructeur Vekoma er in 2023. Men zou dit jaar met de constructie starten.

Er moest veel water naar de zee vloeien eer het zover was, maar het Ierse Tayto Park heeft eindelijk de benodigde vergunningen op zak om twee coasters te bouwen. Het park zal 15,5 miljoen euro investeren in de uitbreiding. Beide banen worden geleverd door de Nederlandse constructeur Vekoma. Het gaat om een Suspended Thrill Coaster met een topsnelheid van 100km/u, een hoogte van 31 meter en een baanlengte van 745 meter. Dat is in feite een soepelere ‘nieuwe generatie’ van Vekoma’s Suspended looping coaster (SLC) die in de jaren 90 een populaire nieuwigheid was, maar berucht werd om zijn rammelend ritverloop. Bij ons kennen we Condor en Vampire uit de Walibi-parken.  

Als tweede baan weeft Tayto een Family Boomerang Coaster door de spectaculaire hangende achtbaan die eveneens van de hand van het Nederlandse Vekoma is. Daar bolt de trein straks aan een maximale snelheid van 70 km/u. Die baan is 24,2 meter hoog en 238 meter lang. Doordat je het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts aflegt is de afgelegde weg wel het dubbele. Ook andere parken gingen Tayto al voor in het gelijktijdig openen van twee door elkaar gevlochten achtbanen. Phantasialand deed dat in 2016 met Taron en Raïk en ook het Duitse Tripsdrill opende afgelopen jaar Volldampf en Hals-über-Kopf.

Procedureslag

Anders dan sommige Poolse parken is het Tayto park niet gegund om jaarlijks een nieuwe coaster neer te poten. De eerste plannen voor deze uitbreiding verschenen al in 2018! Omwonenden vreesden voor geluidsoverlast en dienden bezwaarschriften in, waarna het Ierse park een batterij aan geluiddempende maatregelen voorstelde voor een bedrag van 1,5 miljoen euro, waarop het lokale bestuur de plannen goedkeurde. Buurtbewoners gingen daarop echter opnieuw in beroep, waarbij de focus werd verschoven naar de psychologische impact van het geschreeuw van bezoekers en de daaruitvolgende waardevermindering van aangrenzende woningen. Dit keer haalden ze geen gelijk. Als alles goed gaat vat het park de constructie dit jaar aan. De opening van beide coasters zou voorzien zijn in 2023. De openingsdatum voor het huidige seizoen is nog niet bekend. Tot dan kan je het park alvast verkennen in onze parkgids.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Foto: © Tayto Park // Bron: Tayto Park, The Journal