Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 13 Maa 21, 22:06
Share

Het Deense pretpark Bakken, gelegen op zo'n 10 km van de hoofdstad Kopenhagen, start op vrijdag, 26 maart 2021 als eerste Deense pretpark aan het pretparkseizoen van 2021. Het park nam deze winter afscheid van twee attracties, maar start het seizoen met twee gloednieuwe exemplaren.

In september 2020 maakte het park bekend dat na 48 jaar afscheid genomen zou worden van Racing, een klassieke achtbaan van de Duitse fabrikant Zierer. Deze winter verschenen er ook afbraakfoto's van Dillen, een jetskimolen zoals er ook eentje staat in Plopsaland De Panne, de Mega Mindy Jetski. Op beide plaatsen openen binnenkort twee nieuwe attracties.

Move It

De eerste nieuwe attractie wordt er eentje voor de durvers. Graes Hoppen is een thrillride van de Nederlandse kermisattractiebouwer KMG Rides. Bezoekers nemen plaats in een gondel waarin 24 personen kunnen. De gondel zelf draait rond en hangt aan een arm welke overkop kan draaien. Ook de arm zelf draait rondjes waardoor deze attractie drie verschillende bewegingen tegelijkertijd maakt. Het is de enige KMG Move It die  in een Europees pretpark staat, maar op de kermis kwam de attractie eind jaren '90 en begin jaren 2000 wel vaker voor. Ook in België kenden we destijds enkele exemplaren. In Frankrijk draaien nog steeds enkele examplaren hun rondjes op de kermis en in België reist momenteel zelfs het grootste exemplaar rond, eentje waarin 32 bezoekers kunnen plaatsnemen. Nadat eind vorig jaar ook een gloednieuw examplaar opdook in Duitsland lijkt de attractie aan een revival bezig te zijn nu ook in Denemarken een exemplaar te beleven zal zijn. Met de felgroene en paarse kleuren en de spectaculaire rit zal Graes Hoppen een nieuwe eyecatcher worden voor het park.

Tijdmachine

Tidsmaskinen wordt de tweede nieuwe attractie voor het park. De opbouw is deze week gestart en het is een nieuw attractietype, genaamd NebulaZ, van de Italiaanse fabrikant Zamperla. Vier armen, met aan elke kant 2 gondels, draaien simultaan aan elke kant van een vierkante paal. De attractie doet op het eerste zicht denken aan een boosterattractie op de kermis, met het verschil dat deze gondels niet overkop zullen draaien. Aangezien de draaibewegingen minder intens zijn dan bij Graes Hoppen is deze attractie alvast iets familievriendelijker. Een soortgelijk exemplaar opende vorig jaar in Walibi Rhône-Alpes, onder de naam Airboat.

Coronatest

Tidsmaskinen zal klaar zijn bij de start van het pretparkseizoen. Van de Move It werd dit ook verwacht, al zijn er nog geen opbouwwerkzaamheden gespot van deze attractie. Aangezien het een kermisexemplaar betreft kan dit echter in geen tijd gebeurd zijn. Volgens de website van de bouwer kan een Move It 24 opgebouwd worden in 3 à 4 uur tijd.

Wie dit jaar een bezoek brengt aan een Deens pretpark bereid zich best goed voor. Een negatieve coronatest is verplicht om een pretpark in Denemarken te kunnen bezoeken.

Tekst: © Bjorn Venken - Pretparken.be // Foto's: © Bakken