Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 25 Feb 21, 17:36
Share

Afgelopen week raakte bekend dat de Belgische pretparken naar de Raad van State stapten om een heropening van de pretparken te eisen, nadat onder meer dierentuinen en musea de deuren reeds mochten heropenen. Gisteren kwam de zaak voor en zonet werd het arrest van de Raad van State gepubliceerd waarin staat dat de eis om de pretparken te heropenen wordt verworpen.

Op 5 februari maakte het Overlegcomité bekend dat dierentuinen op 13 februari opnieuw mochten openen. Voor de pretparken zijn er echter nog geen vooruitzichten en zij mogen pas ten vroegste op 1 april de deuren heropenen. Dit leidde tot een groot ongenoegen bij de pretparken, waardoor de branchevereniging Belgoparks naar de Raad van State trok om te eisen dat zij op dezelfde manier als dierenparken dienen behandeld te worden en ook zouden mogen openen. Zonet sprak de Raad van State zich uit over deze kwestie.

Schorsing verworpen

In een arrest van 24 pagina's lang valt te lezen dat de Raad van State niet ingaat op de eis van Belgoparks om de pretparken te heropenen. Volgens het arrest wordt deze schorsing verworpen omdat de parken met onvoldoende (transparant) bewijs op de proppen kwamen die de hoogdringendheid van de situatie aantoont: de pretparken kunnen niet of niet duidelijk genoeg aantonen dat ze in geldproblemen dreigen te komen, althans de Raad van State. Dit betekent dat het huidige Ministerieel Besluit blijft gelden en de Belgische pretparken ten minste tot 1 april gesloten moeten blijven.

Verontwaardiging

Dat pretparken gesloten moeten blijven en dat de dierentuinen wel open mogen, leidt tot heel wat verontwaardiging bij zowel de pretparken als bij pretparkfans. Door het goede weer van afgelopen weekend was het namelijk erg druk in de dierentuinen. Op sociale media circuleren beelden die ophopingen van mensen tonen bij dierenverblijven, waar afstand houden onmogelijk is. Nochtans zou dit in de pretparken beter kunnen gemanaged worden met behulp van de afstandsmarkeringen in de wachtrijen en door vrije plaatsen open te laten in de attracties.

Wie wil kan het volledige arrest hier terugvinden.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Walibi Belgium // Bron: Raad van State