Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 23 Feb 21, 17:01
Share

Sinds 13 februari zijn de dierenparken in België weer geopend voor het publiek, na een sluiting van 3,5 maanden als gevolg van de tweede coronagolf in België. Pretparken kregen het deksel op de neus: zij kregen nog geen heropeningsdatum te horen en dus ook geen perspectief. Dit kon op weinig bijval rekenen bij de Belgische pretparken: zij stappen daarom nu naar de Raad van State om ook de heropening van pretparken te eisen.

Op 5 februari maakte het Overlegcomité bekend dat naast kappers, vakantieparken en campings ook de dierenparken weer mochten openen vanaf 13 april. De pretparken moesten dus nog geduld uitoefenen. De geschiedenis lijkt zich daarbij te herhalen: net zoals bij de eerste coronagolf mochten de dierenparken in België geruime tijd voor de pretparken de deuren weer openen. Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group, liet toen nog weten deze beslissing niet te begrijpen.

Belgoparks naar Raad van State

Ook nu snappen de Belgische pretparken de beslissing van de Belgische regering niet: "We vinden het heel onlogisch dat dierenparken en allerlei binnenattracties wel open mogen," liet Van den kerkhof weten. "Wij willen gelijkwaardig behandeld worden. Pretparken kunnen perfect open, met inachtneming van de coronamaatregelen." Daarom trekt Belgoparks (Walibi Belgium, Bobbejaanland, Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Bellewaerde, Boudewijn Seapark en Sea Life Blankenberge) naar de Raad van State om de beslissing van de regering aan te vechten.

Daartoe heeft de vereniging het advocatenbureau BCD Advocaten (hetzelfde bureau dat ook de sluiting van de vakantieparken en campings met succes aanvocht) onder de armen genomen opdat de coronamaatregelen gelijk getrokken zullen worden voor dierenparken én pretparken. "We schatten in dat we een redelijke kans hebben. Het verschil in beleid voor dierentuinen, musea en pretparken kan volgens ons niet op een redelijke manier verantwoord worden," laat advocaat Serge Carton weten. De zaak komt deze woensdag voor bij de Raad van State, waarna er donderdag of vrijdag een uitspraak zal volgen.

Massatoeloop op dierentuinen

Ondertussen is het bij de dierenparken enorm druk geweest tijdens de krokusvakantie. Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael ontvingen dagelijks duizenden bezoekers. Afgelopen vrijdag trokken zij nog aan de alarmbel: de parken werden te druk waardoor ook abonnees op voorhand moesten reserveren (voordien was een reservering voor hen niet nodig). Beide parken bereikten de dagen nadien de absolute maximumcapaciteit waardoor de afstand vaak niet meer gegarandeerd kon worden, zeker bij de kooien waar iedereen tegelijk een glimp van zijn/haar favoriete dier wou zien. Dit tot grote ergernis van de pretparken en andere gesloten toeristische activiteiten: door meer activiteiten (al dan niet in openlucht) toe te laten worden de mensen beter gespreid in plaats van op een zeer beperkt aantal plaatsen een toeloop te creëren met de huidige maatregelen.

Tekst: © Pretparken.be // Foto: © Plopsa