Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 18 Feb 21, 11:16
Share

Chessington World of Adventures opent komend seizoen een rijkelijk gethematiseerde vrije val attractie. Het park komt ook met een vervanger voor piratenschip the Black Bucaneer.

Het Engelse Chessington World of Adventures heeft eindelijk officieel zijn nieuwigheid voor komend seizoen aangekondigd. Komend jaar opent het park een vrije-val-toren van de Italiaanse fabrikant SBF. Per rit zullen 16 passagiers kunnen plaatsnemen. Met een hoogte van een schamele 25 meter dingt het park niet mee naar de records. Fraispertuis, Gröna Lund, Nigloland en Hansa-Park openden het afgelopen decennium indrukwekkendere torens. Ook in eigen land zijn de torens van Bellewaerde en Walibi een pak hoger.

Het park op een korte treinrit van Londen trekt dan ook de kaart van de thematisering om zijn nieuwigheid in de markt te zetten. Waar de aankleding van dergelijke toren-attracties meestal beperkt blijft, wordt Chessingtons exemplaar straks decoratief opgewaardeerd door een paar gigantische krokodillenkaken die tot voorbij de helft van de toren reiken. De stenen krokodil spreidt zijn kaken liefst 12 meter wijd, wat ongetwijfeld een meerwaarde biedt wanneer je er straks aan bescheiden snelheid instort. De overdadige aankleding moet bezoekers meeslepen in het verhaal rond de attractie. Neilgod Sobek blijkt bezeten door kwade geesten, waardoor de eens vruchtbare rivier droog komt te liggen. Als bezoeker neem je deel aan een uitdrijvingsceremonie die de arme god moet verlossen van zijn demonen, zodat het water weer kan stromen. Nick Hutson bedacht de muziek voor de nieuwigheid, hij werkte ook voor eerdere projecten samen met het park.  

Geen geheim

Onder fans was het al geruime tijd zonneklaar dat het park sleutelde aan een vrije val attractie. Het park diende al in het najaar van 2019 plannen in voor de nieuwigheid, waaruit het attractietype en het thema viel af te leiden. Ook de naam van de attractie werd al in augustus vorig jaar onderschept toen het park een aanvraag indiende om de merknaam ‘Croc Drop’ te registeren. Het gerucht gaat dat de producent van een modieus bedenkelijk schoenenmerk daar toen een stokje wou voor steken, wat hen uiteindelijk niet gelukt is

Andere goden

De attractie komt op de plaats waar voorheen ‘Ramses Revenge’ te vinden was. Deze Top Spin van de Duitse fabrikant Huss was tot 2019 de enige attractie in het park waarmee je inversies kon maken. Het was destijds tevens de enige overblijvende attractie van dat type in het Verenigd Koninkrijk. Vooral in de jaren negentig waren dergelijke thrillrides een populaire toevoeging. Na een kleine dertig jaar blijken ze echter kostelijk in onderhoud, waardoor veel parken voor een sluiting kiezen. Ook elders in Europa zijn de Top Spins op retour: het exemplaar uit het Spaanse Tibidabo draaide afgelopen seizoen voor het laatst. Net als Croc Drop had Ramses Revenge een Egyptisch thema. De wraak van Ramses wordt nu ingeruild voor de vloek van Sobek.

Ook elders in het park wordt een wissel doorgevoerd. Piratenschip ‘The Black Buccaneer’ voer eveneens voor het laatst uit in 2019. Ook daar zorgde slijtage voor oplopende onderhoudskosten.  Chessington koos ervoor om de attractie te vervangen door een nieuw piratenschip van Metallbau Emmeln. Het gaat om hetzelfde model als Scorpios uit Toverland. Het nieuwe schip zal ‘Blue Barnacle’ heten en krijgt in vergelijking met zijn voorganger een kleurenschema dat een pak feller is.   

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Chessington world of Adventures, © Pretparken.be // Bron: Chessington World of Adventures, Themeparkguide.biz, Coasterforce.com