Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 15 Feb 21, 21:01
Share


Tibidabo verwijdert deze winter de topspin ‘Hurakan’ uit het park. Het ging binnen Europa om een van de oudste operationele attracties van dit type. Op de plaats van de attractie komen nieuwe trampolines.

Het Spaanse pretpark Tibidabo bij Barcelona zal volgend seizoen starten zonder de thrillride ‘Hurakan’. De topspin van de Duitse fabrikant Huss wordt deze winterperiode verwijderd uit het park. Hurakan was voorzien van een summiere doch niet onaardige uitvoering van een Mexicaans tempelthema en bevond zich op de onderste etage van het park op de heuveltop van Tibidabo. De attractie draaide sinds 1992 zijn rondjes in het park - 28 seizoenen dus!

Tibidabo kiest er voorlopig niet voor de attractie door iets gelijkwaardigs te vervangen: op de plaats van de attractie komen nieuwe trampolines. Tibidabo investeert €283 698,35 in de aanpassing van zijn attractieaanbod.

Niet Spannend
Het thrillaanbod ligt bij Tibidabo niet bijzonder hoog. Hurakan was samen met schommelschip 'El Piratta' de enige noemenswaardige thrillattractie die in het park te vinden was. In het verleden beschikte het Catalaanse pretpark wel kortstondig over een vrije-val-toren die een jaar later vervangen werd door een vrij unieke én spectaculaire vrije val-attractie met de naam Pendól. Dat avontuur eindigde in 2010 helaas in een dramatisch ongeluk met dodelijke afloop. Het park zou daar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan herinnerd worden als het ooit een gelijkaardige attractie zou willen openen. Ironisch genoeg werd het jaar voor dat ongeluk een andere thrillride uit voorzorg verwijderd. Nadat in het Zweedse Liseberg een Huss Rainbow crashte besloot Tibidabo om zijn 'l'aladino' van hetzelfde type preventief te sluiten.

Uitstervend ras
De topspin was een populaire nieuwigheid in de jaren negentig, maar ook in dit millennium werden er nog enkele exemplaren gebouwd. De laatste jaren namen meerdere parken echter reeds afscheid van hun topspin: de onderhoudskosten van dergelijke attracties lopen immers op met de leeftijd wat in de praktijk vaak een gesloten attractie oplevert omwille van technische problemen. Hurakan was samen met Aquaspin uit het Duitse Heide park één van de eerste topspins op het Europese Vasteland. De versie in Duitsland ging echter al in 2017 dicht. Ook in Alton Towers, Chessington World of Adventures en Fort Fun werden soortelijke attracties al eerder verwijderd.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Foto’s: © Pretparken.be,  © Tibidabo  // Bron: Diputació Barcelona