Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 21 Jan 21, 19:50
Share

Avonturenpark Hellendoorn pakt dit jaar uit met een 31 jaar oude achtbaan. Loopingachtbaan Tornado krijgt een nieuw kleurtje, een nieuwe trein en een nieuwe naam: Balagos. Ondertussen wordt ook hard gewerkt aan de vernieuwing van hun ritje met oldtimers. 

Sinds enkele jaren investeert het Nederlandse Avonturenpark Hellendoorn meer en meer in storytelling. Vorig jaar kreeg de 41 jaar oude bootvaart Jungle Monster een stevige opknapbeurt. Onder de naam Jungle Expedition werd de thematisering aangepast, kreeg de attractie nieuwe effecten en een nieuw verhaal, waarvoor zelfs oude parkmascotte Kapitein Geelsnavel van onder het stof werd gehaald. Eerder, in 2017, kocht het park een tweedehandse Disk'O-attractie aan, die de naam Drakennest kreeg. Voor deze attractie werd een hebzuchtige draak bedacht, Hellendra. Haar eieren moeten in deze attractie heen en weer gewiegd worden om de jongen te temmen, zodat ze niet in haar voetsporen zouden treden.

Nieuw leven voor Tornado

Drakennest kreeg een plaats vlakbij de klassieke Vekoma-achtbaan Tornado, die nu mee in een gelijkaardig thema wordt meegetrokken. Deze achtbaan uit 1990, met een looping en kurkentrekker,  krijgt de nieuwe naam 'Balagos - Flying Flame'. Balagos is de naam van een vliegende, vuurspuwende draak: aan deze eigenschappen heeft hij zijn bijnaam 'Flying Flame' te danken. In tegenstelling tot Hellendra is deze draak geen uitvinding van het park zelf. Hij komt voor in het Dungeons & Dragons-spel Forgotten Realms. De naam werd aan het park gesuggereerd als onderdeel van een prijsvraag.

 

Passend bij het nieuwe thema krijgt de achtbaan ook een nieuw uiterlijk. Balagos krijgt hetzelfde kleurschema als Fury in Bobbejaanland, ook een achtbaan met een draak: de trackdelen worden volledig oranje, de supports krijgen een zwarte kleur. Een hele verandering dus ten opzichte van het vertrouwde geel met groen dat de baan al die jaren droeg.

 

De voor de ritervaring belangrijkste verandering komt er in de vorm van de trein. Toen de achtbaan meer dan 30 jaar geleden opende, leverde achtbaanfabrikant Vekoma ook de bijhorende trein met schouderbeugels. Deze maakt nu plaats voor een nieuw model: Butterfly-fabrikant Sunkid Heege levert de nieuwe trein, die enkel uitgerust is met heupbeugels. Naar verwachting zal de rit hierdoor een stuk comfortabeler worden. Tornado was namelijk berucht om de schokken die je tegen je schouders en nek opving. De eigenaar van Avonturenpark Hellendoorn, de Looping Group, rustte in 2017 al de Vekoma-achtbaan SpeedSnake FREE in het Duitse Fort Fun Abenteuerland uit met ditzelfde type trein. Deze verandering werd goed onthaald en zorgde voor een heel nieuw, intenser ritgevoel.

 

Vernieuwing bij de oldtimers

Naast de vernieuwing van Tornado werkt Avonturenpark Hellendoorn ook vlijtig aan de vernieuwing van een nóg oudere attractie. De Oldtimers, gebouwd door Mack in 1977, worden uitgerust met nog meer nieuwe personages. Verschillende boerderijdieren, zoals Hennie de kalkoen, Paul de stier en Dolly het varken heeft het park reeds voorgesteld. De wagens werden volledig uit elkaar gehaald en opnieuw gespoten. Het park belooft een vernieuwing van het groen en een "educatief en grappig verhaal". De naam van de attractie blijft ongewijzigd.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto’s: © Avonturenpark Hellendoorn