Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 18 Jan 21, 19:49
Share

Het Franse pretpark La Mer de Sable opent in april haar nieuwe achtbaan Silver Mountain, bijna één jaar na de oorspronkelijk geplande openingsdatum. De familieachtbaan van Nederlandse makelij stond oorspronkelijk in Zuid-Afrika, maar er is ook een Belgisch kantje aan het project. 

La Mer de Sable is een familiepretpark, gelegen ten noorden van Parijs. Het park heeft overwegend een westernthema, al zijn er ook Mexicaanse en jungle-invloeden. In een uithoek van het park, in de themazone Le Canyon du Colorado, opent dit jaar de nieuwste aanwinst Silver Mountain. De attractie neemt er de plaats in van paardjesbaan La Piste de l'Ouest.

Nieuwe achtbaan, maar met een geschiedenis

De nieuwe achtbaan is een Family Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het gaat om een standaardmodel. Wie goed oplet, herkent het parcours van de K3 Rollerskater in Plopsaland De Panne. Met een hoogte van 13 meter en een snelheid van nog geen 50 kilometer per uur is het een ideale achtbaan voor gezinnen met jonge kinderen.

Silver Mountain wordt de derde achtbaan van La Mer de Sable, na spinning coaster Bandidos (2016) en wildemuisachtbaan Tiger Express (2011). Net als deze laatste, die oorspronkelijk in Walibi Holland stond, is Silver Mountain een tweedehands aangekochte attractie. Eerder maakte deze onder de naam 'Bushwhacker' onderdeel uit van de attractieline-up van het verdwenen Zuid-Afrikaanse park Ratanga Junction, in Kaapstad. De attractie opende samen met Ratanga Junction in 1998 en bleef trouw op post tot aan de definitieve sluiting van het park in 2018. 

De wagens van de trein van Bushwhacker hadden de klassieke vorm van rolschaatsen die je vaak tegenkomt op dit type Vekoma-banen, maar La Mer de Sable kiest voor een ander ontwerp. Als we het vrijgegeven beeldmateriaal van het park mogen geloven, krijgt de trein eenzelfde design als de treinen van Tweestryd in Wildlands, een Family Boomerang-achtbaan van Vekoma.

Op zoek naar zilver

Kenmerkend zijn de mijnwerktuigen op het voorste wagentje, die net als bij Tweestryd een link hebben met het thema van de baan. Bij La Mer de Sable gaat het om een zilvermijn, wat goed aansluit bij het themagebied waarin de attractie ligt: één van de bijnamen van de Amerikaanse staat Colorado is the 'Silver State', door de grote hoeveelheden zilver die in deze staat werden gedolven. 

Op het parkplan van La Mer de Sable is ook al wat te zien van de thematisatie rond de achtbaan. De track gaat naast het station door meerdere gebouwen en door een aantal mijntunnels. Voor de thematisatie doet La Mer de Sable opnieuw een beroep op het Belgische Giant - The Art Worker. Dit Waverse bedrijf verzorgde eerder al de decoratie bij Bandidos en Chiquit'O in het park.

Oorspronkelijk zou de attractie al in juni 2020 moeten zijn open gegaan, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Als alles goed gaat, opent Silver Mountain op 17 april 2021, twee weken na de geplande seizoensopening van La Mer de Sable op 3 april.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto’s: © La Mer de Sable