Auteur: Benjamin Bruyninckx - Gepubliceerd: 13 Maa 21, 11:37
Share

De kans is groot dat Legoland Billund dit jaar van bij de seizoenstart haar bezoekers zal kunnen verwelkomen in een gloednieuwe themazone. LEGO Movie World staat volledig in het teken van de gelijknamige filmreeks en heeft als hoofdattractie een flying theatre. Maar ook andere nieuwe attracties zullen jonge en minder jonge bezoekers in vervoering brengen. 

We steken er onze hand niet voor in het vuur, maar het lijkt waarschijnlijk dat Legoland Billund een nieuwe zone zal kunnen openen in 2021. We geloven zelfs dat die heuglijke gebeurtenis zal samenvallen met de eerste parkdag van komend seizoen. Bij publicatie van dit artikel is de seizoensopening van Jutlands bekendste trekpleister voorzien op 27 maart 2021. In het licht van de virale en vaccinale actualiteit klinkt die datum misschien wat voorbarig, voor LEGO Movie World zelf is dat in zekere zin ook rijkelijk laat. De zone had immers al in 2020 moeten openen. De reden van dit uitstel ligt voor de gedesinfecteerde hand. En die handen hadden ze vorig jaar overvol met het park coronaproof maken. Bovendien wil je als park je duurste investering ooit liever in full force aanbieden. Mogelijk wordt komend seizoen van dit principe afgeweken. Op de parkwebstek lijkt de opening van de nieuwe zone in 2021 een certitude. Ondanks het uitstel zal de opening al na minder dan twee jaar volgen op de officiële bekendmaking. Er zijn parken zat waar dit iets langer duurt ... In juni 2019 lichtte een apetrotse parkdirecteur deze parkuitbreiding van ca. 5.000 m² toe in (LEGO-)stijl: omheen een hoop speelgoedblokjes die samen een maquette van de nieuwe zone vormen. Sindsdien kunnen de talrijke bezoekers zich vergapen aan dit artistieke teasertje achter plexiglas.

Maar ook the real thing konden de bezoekers afgelopen seizoen vanop enige afstand bewonderen. Vooral vanop de nabijgelegen achtbaan Polar X-plorer bleek dat LEGO Movie World toen al in grote mate was afgewerkt. De verklaring voor deze bouw-snelheid moet 7.500 km zuidwestwaarts gezocht worden. Winter Haven doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar daar is sinds 2011 Legoland Florida gevestigd. En op 27 maart 2019 ging in dat park 's werelds allereerste LEGO Movie World open. Legoland Billund kan dus dag op dag twee jaar later haar versie van die blauwdruk inaugureren. De acht operatieve Legoland parken moeten qua kopieer- en plakgedrag immers niet onderdoen voor de pretparken waar een hond en bijen kunnen praten en waar een androgyn Vikingkind wijzer is dan de volwassen dorpsgenoten. 

Vlieg met me mee naar de regenboog

Als we niet hebben misteld, huisvest het eigenaardig vormgegeven en felkleurige hoofdgebouw van LEGO Movie World het zesde flying theatre op het Europese vasteland. In dergelijke peperdure, hoogtechnologische attracties zitten de bezoekers in vloerloze rijen boven en onder elkaar, met uitzicht op een gigantisch concaaf projectiescherm. Bewegingen van voor naar achter, van links naar rechts en vooral van boven naar onder creëren een zwevend gevoel. Speciale effecten zorgen tijdens de vlucht voor extra zinprikkeling. Brogent Technologies moet na Florida ook in Billund garant staan voor vlijmscherpe visuals en soepele sensaties. Het bedrijf uit Taiwan bewees eerder al haar kunde met o.a Voletarium in Europa Park, Flying Dreams in Ferrari Land, This is Holland in Amsterdam en Fly over Iceland in Reykjavik. In Billund krijgt het vliegend theater de naam Emmet’s Flying Adventure - Masters of Flight. Hier worden kinderen tussen 1m en 1m30 enkel onder volwassen begeleiding toegelaten.

In de eerste LEGO Movie film bouwt de stuntelige bouwvakker Emmet een dubbeldek-sofa. In de sequel krijgt dit meubelstuk een voorspelbare upgrade. Als we van de gelijknamige attractie in Florida uitgaan, zal ook in Billund Emmet's Flying Adventure uit drie rijen bestaan. In dat geval opteer je als bezoeker best voor de middenste rij. Dan zal je minder vaak de randen van het projectiescherm zien. Maar eigenlijk kan elke bezoeker voordeel halen indien de attractie gemodelleerd is naar Emmet’s Triple-Decker Couch. Veel capaciteitvreters zijn er vooralsnog niet in één van Europa’s drukst bezochte pretparken. En met deze nieuwigheid erbij beschikt het Scandinavische familiepark bij uitstek over een uitgebreid arsenaal binnen-attracties.

Let's go outside

Done with the sofa, done with the hall? Maar nog niet genoeg van het vliegen? Op de spectaculairste attractie tegenover het vliegend theater ruil je het virtuele luchtruim in voor de werkelijke. Apocalypseburg Sky Battle is een zogenaamde aerobat van het Italiaanse Technical Park. Deze interactieve vliegmolen doet sterk denken aan de bij ons meer gekende skyflyers van het Duitse Gerstlauer. Ook hier bepaal je zelf hoe wild je rit verloopt. Met enige behendigheid ga je meervoudig over de kop. Duikvluchten vanop 14 m hoogte zijn inclusief voor alle inzittenden vanaf 1m30. De strijd tegen de DUPLO-invasie is duidelijk geen kinderspel. Na Ice Pilots School wordt dit de tweede thrill-attractie met optionele inversies. In dit filmpje kunnen Facebookers zien dat de molen al in maart 2020 vlot rondjes draaide. Het betreft geenszins beelden uit Legoland Florida. Over de plas hebben ze immers geen vliegend gevaarte in hun LEGO Movie World, daar is Battle of Bricksburg een splashbattle. En van dat natte attractie-type hebben ze al sinds 2008 een exemplaar in Billund.

Unikitty’s Disco Drop is een kindvriendelijke vrijevaltoren van Zierer. De kick zit ‘em minstens evenveel in de hoppende bewegingen als in het vallen. Kinderen tussen 1m en 1m20 zullen op deze geflipte kat-met-eenhoorn-attractie vergezeld moeten worden door een bereidwillige volwassene uit de bubbel.

Benny’s Playship is een raketvormig speeltuig zoals 80’s astronaut Benny het voor ogen had. Met het aanbieden van klim- en glijplezier worden de kleinste bezoekers niet over het hoofd gezien in LEGO Movie World. In navolging van Legoland Florida mogen we in de nieuwste zone van Billund voorts nog een shop, een cateringpunt en enkele fotogenieke, geblokte standbeelden verwachten. 

Land of confusion

Het heeft er dus alle schijn van dat LEGO Movie World een zoveelste ijzersterke zone wordt voor de beoogde doelgroep. Doorgaans weten de Legoland parken het hoge kopieer-gehalte en de soms weinig unieke thema's (western, jungle, piraten, ridders, Verre Oosten) ruimschoots te compenseren met verbluffende aankleding. Dat hierbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de bouwstenen waar de parken hun betaan aan te danken hebben, is net één van de sterke punten. Maar met de thematische betrokkenheid van sommige attracties en de overgang tussen bepaalde zones durft het hier en daar nog mank te lopen. Die kritische randbemerking gaat in Billund mogelijk op voor de toegang tot LEGO Movie World. Een blik op de twee recentste parkplattegronden nodigt spontaan uit tot de populaire tijddoder 'Zoek de vijf verschillen'. Maar laten we even focussen op enkele attracties vlakbij Billunds nieuwste themazone. Op het plan van 2020 lijken de interactieve darkride The Temple en de achtbaan X-treme Racers tot LEGO Movie World te gaan behoren. Bemerk dat anno 2021 de naam van elk themagebied - voorlopig - werd weggelaten. In het actuele attractie-overzicht op de webstek van het park worden de darkride en de achtbaan samen met de competitieve Falck Fire Brigade wel nog ingedeeld bij Adventure Land. Maar dit trio populaire attracties bevindt zich zowel ruimtelijk als thematisch op enige afstand van het hele jungle-gebeuren. Door die stiefmoederlijk behandeling zit het park hier nog steeds opgescheept met een verwarrend niemandsland. Een geslaagde incorporatie bij LEGO Movie World lijkt enkel mogelijk indien de volgende film verhaalt over een brandweerteam dat te hulp schiet wanneer een rallywagen is gecrasht tegen een halfondergrondse woestijntempel ...  

De foto hieronder illustreert hoe één van de doorgangen naar de nieuwe themazone in 2020 decoratief nog niet op punt stond. Mogelijk wordt de achterwand van The Temple volledig aangeplakt met afbeeldingen van de filmfiguren. En achter het kasteel van The Dragon moet een gelijkaardig euvel verholpen worden. Op dit moment kunnen we nog niet oordelen of de ingrepen telkens een geslaagde overgang hebben gecreëerd. En schoonheidsfoutjes zouden wel erg ongelegen vallen nu de uitoefenaars van contactberoepen nog even tot non-activiteit zijn gedwongen.

Net als in de film

Van LEGO Movie World was nooit sprake geweest zonder Legofilms. De bekende gele minifiguurtjes - nee, niet het elftal waartegen onze Rode Duivels het knap lastig hadden in de achtste finale van het WK 2018 – lenen zich al sinds de jaren '70 van vorige eeuw tot vaak amateuristische stop-motion films, zogenaamde brickfilms. Pas in de jaren 2000 probeerde de LEGO-groep hier voor het eerst zelf munt uit slaan. Zo kwam men met LEGO Studios op de proppen: een speelgoedreeks waarbij de minifiguren en hun omgeving gebaseerd zijn op enkele blockbusters zoals Jurassic Park en Spiderman. In 2005 werd met Lego Star Wars: Revenge of the Brick de eerste brickfilm in eigen beheer uitgebracht. Er volgden nog vele kortfilms en enkele langspeelfilms, waarbij digitale animatie steeds meer de bovenhand kreeg op stop-motion. Meerdere films werden op beelddrager verkocht en/of vertoond in de Legoland Parken en Legoland Discovery Centers. Vanzelfsprekend werden er bijhorende speelgoed-sets op de markt gebracht, tot groot jolijt van de huis-tuin-en-keuken-brickfilmer.

Pas in 2014 verscheen de eerste Lego-film op het grote witte doek van reguliere filmzalen. De filmtitel ‘The LEGO Movie’ getuigt niet van bijster veel originaliteit. Toch viel de prent starring Emmet, Wildstyle, Benny, Vitruvius, Lord Business e.a. heel wat lofbetuigingen te beurt. Zo was er de Oscarnominatie voor beste oorworm (“Everything is awesome”) en werd de BAFTA voor beste animatiefilm in de wacht gesleept. En ook het brede publiek kon de film wel smaken: alleen al door bioscoopbezoeken werden de productiekosten in achtvoud terugverdiend. Via streaming en de verkoop van DVD’s, gerelateerd speelgoed en prularia ging de kassa nog luider rinkelen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de spin-off ‘The Lego Batman Movie’ (2017) en de sequel ‘The LEGO Movie 2’ (2018) in sneltempo volgden. Deze drie animatiefilms werden geproduceerd door Warner Bros.

Wie al eens een Six Flags park heeft bezocht of dit artikel heeft gelezen, weet dat Warner Bros wel vaker zaken doet in de pretparkwereld. De Amerikaanse studiogigant legde in Florida mee de hand aan de eerste LEGO Movie World. Vanaf dit jaar hoef je niet langer trans-Atlantisch te reizien om je te laten onderdompelen in de wereld van de Lego films. Tot op heden zijn er geen plannen bekend voor een derde LEGO Movie World in één van de overige Legoland parken. Of we ooit in eigen land avonturen in een LEGO Movie World kunnen beleven, is op dit moment nog erg onzeker.           

Tekst: © Benjamin Bruyninckx - Pretparken.be // Foto's: © Legoland Billund, © Legoland Florida, © All New Bricks, © Warner Bros en © Benjamin Bruyninckx - Pretparken.be