Auteur: Pretparken.be - Gepubliceerd: 7 Jun 21, 09:04
Share

De Belgische pretparken zijn inmiddels al enkele weken aan hun tweede seizoen bezig in de aanwezigheid van het coronavirus. Voor een veilige (her)opening werden er door alle parken een heleboel maatregelen genomen, dewelke mettertijd werden bijgeschroefd. Tijd voor een evaluatie van hoe de Belgische pretparken tegenwoordig omgaan met de huidige corona-situatie en hoe zich dat vertaalt in de veiligheid van de bezoekers.

In dit artikel bespreken we hoe de grootste Belgsiche pretparken het naar onze indruk en ervaring doen op vlak van coronaveiligheid door het opleggen en handhaven van bepaalde maatregelen. Per pretpark zullen we een lijstje aan belangrijkste plus- en minpunten geven, tezamen met een korte toelichting, wat resulteert in een bepaald cijfer op tien als eindscore.

Plopsaland De Panne

Naam:   9.pngBekeken: 0Groote:  3,6 KBPlopsaland De Panne (en met uitbreiding ook Plopsa Coo) doen het naar ons aanvoelen bijzonder goed op vlak van coronaveiligheid. Voor je het park betreedt, is er een zigzag-wachtrij aangelegd waarin markeringen zijn aangebracht die toelaten anderhalve meter afstand te houden van de groepen voor en achter je. Plopsaland is overigens het enige park in België dat ervoor gekozen heeft om niet louter met een streep of markering te werken, maar met vakken. Hierdoor is het behouden van afstand nóg doeltreffender (hoewel de vakken soms bedenkelijk klein zijn). In wachtrijen in attracties heeft men hier en daar zelfs drastische aanpassingen gedaan zoals bepaalde stukken hek wegzagen opdat de afstand altijd kan gerespecteerd worden. Wanneer dit niet mogelijk was, werd gekozen voor plastic schermen. Op de meest cruciale punten in het park, in de wachtrijen, kan je dus behoorlijk veilig aanschuiven, als andere bezoekers zich uiteraard goed houden aan de maatregelen. In Plopsa is dit doorgaans meestal wel het geval. Verder is er ook telkens vlak voor het betreden van een attractie handgel beschikbaar, maar 'ontbreekt' deze na het uitstappen. Tot slot voelt het in het park zelf vrij druk aan, mede doordat wachtrijen vaak tot ver buiten de normale wachtrijen staan door de social distancing-maatregelen én doordat er momenteel geen indoor wachtrijen worden toegelaten (wat Plopsa zeer consequent toepast) waardoor het op de normale paden soms een overrompeling wordt en er geen afstand kan gehouden worden.

Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Aanwezigheid van wegmarkeringen doorheen het park om bezoekersstromen goed mogelijk te splitsen
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Aanwezigheid van markeringen/plastic schermen in de wachtrijen om social distancing doeltreffend te handhaven
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Folder met corona-maatregelen worden uitgedeeld aan de toegangspoort
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Handgel is steeds beschikbaar voor het betreden van een attractie
Naam: neg.pngBekeken: 0Groote: 898 Bytes Geen handgel beschikbaar na het verlaten van een attractie
Naam: neg.pngBekeken: 0Groote: 898 Bytes Vrij drukke bezetting van het park


Bellewaerde

Naam:   9.pngBekeken: 0Groote:  3,6 KBOok in Bellewaerde loopt alles behoorlijk goed: bij het betreden van het park legt een steward aan elke bezoeker uit wat de coronaregels precies zijn, waardoor je meteen actief geïnformeerd bent en achteraf dus niet met het excuus kan afkomen dat je 'het niet wist'. Verder waren de wachtrijen erg goed georganiseerd door zigzag-rijen op een doordachte manier te openen en markeringen aan te brengen waardoor je goed afstand kan houden. Ook was er voor het betreden van de wachtrij handgel beschibaar, maar niet na het uitstappen uit de attractie. Dit is dus wat minder positief aangezien de tijd tussen het betreden van de wachtrij en het aanraken van de beugel meer dan genoeg kans geeft om je handen opnieuw te 'besmetten'.

Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Aanwezigheid van markeringen in de wachtrijen om social distancing te handhaven
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Handgel beschikbaar voor het betreden van een attractie
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Persoonlijke toelichting van de maatregelen bij betreding van het park
Naam: neg.pngBekeken: 0Groote: 898 Bytes Geen handgel beschikbaar na het verlaten van een attractie


Bobbejaanland

Naam:   9.pngBekeken: 0Groote:  3,6 KBBobbejaanland doet het niet slecht, maar ook niet uitmuntend, en wel om de volgende redenen. In de wachtrijen zijn markeringen aangebracht om de afstand te bewaren. Zigzag-wachtrijen zijn volledig geopend, maar ofwel zijn de stippen afwisselend geplaatst ofwel is er telkens in 1 volledige rij geen stippen geplaatst. Wanneer je de maatregelen dus correct volgt, kan je perfect voldoende afstand houden. Desondanks werkt dit in de praktijk niet omdat bezoekers - al dan niet bewust - over de aangebrachte markeringen kijken waardoor je vaak in situaties belandt waar je geen afstand kan houden - ondanks de goede intenties van het park zelf. Verder is er steeds handgel aanwezig voor het instappen in een attractie, maar niet aan de uitgang.

Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Aanwezigheid van markeringen in de wachtrijen om social distancing te handhaven
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Handgel beschikbaar voor het betreden van een attractie
Naam: neg.pngBekeken: 0Groote: 898 Bytes Geen handgel beschikbaar na het verlaten van een attractie


Walibi Belgium

Naam:   9.pngBekeken: 0Groote:  3,6 KBHelaas een gebuisde in de klas. Ondanks vele goede intenties van het park, hebben we Walibi Belgium een vier op tien gegeven. Dat komt vooral omdat wij nogal zwaar tillen aan de vrije interpretatie van het concept social distancing in de wachtrijen. Het park heeft in alle wachtrijen van de attracties wel degelijk markeringen aangebracht die een afstand van anderhalve meter aanduiden. Het park doet die moeite echter teniet door wel haar zigzag-wachtrijen volledig te gebruiken. In de praktijk haalt de maatregel dus niets uit omdat je tussen in dergelijke opzichzelf terugkerende wachtrijlussen nooit afstand kan houden met bezoekers in de rij naast de jouwe. Je staat namelijk letterlijk langs de mensen in de rij vlak naast je. De coronaveiligheid lijdt hier naar onze mening zwaar onder, zeker in de naar coronamaatstaven behoorlijk claustrofobische stations als die van Flashback. Verder lopen er wel stewards in sommige wachtrijen om een oogje in het zeil te houden, maar ook dit werkt niet altijd even bevorderlijk: ze wandelen soms door de wachtrij waardoor je ook met hén geen afstand kan houden. Een grote plus is wel dat zowel voor àls na de attracties handgel beschikbaar is.

Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Handgel beschikbaar voor én na het betreden van een attractie
Naam: plus.pngBekeken: 0Groote: 1,0 KB Aanwezigheid van stewards voor handhaven maatregelen
Naam: neg.pngBekeken: 0Groote: 898 Bytes Aanwezigheid van markeringen in de wachtrij zijn ondoeltreffend aangezien ze slecht geplaatst zijn waardoor afstand houden helemaal niet mogelijk is