Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 28 Okt 17, 02:05
Share

De uitbaters van de Olmense Zoo hebben een nieuwe vergunning aangevraagd bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Dat doen ze omdat ze de deuren verplicht moesten sluiten nadat Weyts de vergunning had ingetrokken wegens een resem inbreuken in het verleden. Ondertussen heeft het park aanpassingen gedaan en hoopt het nu te voldoen aan de eisen van de minister.

Iets meer dan twee weken geleden moest de Olmense Zoo per direct de deuren sluiten nadat minister Ben Weyts de vergunning van de dierentuin introk. Die beslissing nam hij toen bleek dat de zoo in de loop der jaren een tiental pv's had gekregen voor kleine en iets grotere inbreuken tegen dierenwelzijn en hij nu vond dat het welletjes geweest was. Sommige van die inbreuken zouden echter dateren van jaren geleden en ook vaste bezoekers getuigen dat de zoo de laatste jaren een flinke opmars gemaakt heeft en sterk verbeterd is.

Aanpassingen

Desondanks heeft men in de Olmense Zoo niet stilgezeten de voorbije weken en heeft het team achter de dierentuin een paar laatste werkpuntjes versneld uitgevoerd. "We hebben een aantal aanpassingen gedaan aan enkele dierenverblijven. Het gaat vooral om de plaatsing van extra schuilruimtes. Vaak hadden die verblijven wel enkele mogelijkheden om te schuilen, maar die hebben we nu uitgebreid en ook extra planten werden toegevoegd aan die verblijven", zegt Wim Verheyen van de Olmense Zoo.

"Daarnaast plaatsen we een aantal dieren over naar andere dierentuinen, omdat ze hier al te lang moesten wachten op een partner. Sommige vogels zijn inmiddels al vertrokken naar andere parken. Ook drie jonge poema’s gaan vertrekken. Dat stond al op de agenda, die waren al gereserveerd door een ander park, maar dat moet nu allemaal een beetje sneller”, aldus Verheyen.

“Minister Weyts heeft vorige week gezegd in de commissie dat als wij zouden voldoen aan alle voorwaarden, we een nieuwe aanvraag mogen indienen”, zegt Wim Verheyen van de Olmense Zoo. “Dus bij deze, we denken dat we nu voldoen aan alle normen.” De zoo hoopt nu snel antwoord te krijgen van minister Weyts, zodat ze zo snel mogelijk terug open kunnen gaan voor het publiek.  

Positieve controle

Voorbije donderdag zouden ook enkele controleurs van dierenwelzijn zijn langs geweest bij de Olmense Zoo waar ze een volledige inspectie gedaan hebben van de dierentuin. Volgens bronnen zou die inspectie positief verlopen zijn, maar dat wil het park nog niet bevestigen, ze wachten het rapport af. Toch hebben ze al een aanvraag voor een nieuwe vergunning ingediend omdat ze er een goed oog in hebben.

Solidariteit

Heel wat trouwe bezoekers van de Olmense Zoo, veel van Balen zelf maar ook van (verre) omstreken, steunen de dierentuin enorm. Zo is er naast verschillende petities en facebookpagina's om de Olmense Zoo te steunen ook al een benefietactie geweest, georganiseerd door vzw Vrienden van de Olmense Zoo. Deze actie leverde zo'n €10 000 op. Ook vandaag 28 oktober 2017 vindt er op de parking van het dierenpark een tweede solidariteitsactie plaats.

Even werd ook gevreesd dat het park het verzorgen van de dieren niet lang ging uithouden door de hoge kosten die verbonden zijn aan de verzorging en het eten, maar ook daar steken de omwonenden de zoo een hart onder de riem; het park krijgt namelijk enorm veel voedsel aangeboden en moest zelfs even een halt toeroepen voor sommige producten zoals brood.

Wie de Olmense Zoo wil steunen, kan dit door naar een van de benefietacties van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo te gaan, een donatie aan de vzw te doen op het rekeningnummer BE66 3200 4974 8643 of door een voedselgift te doen. Het 'boodschappenlijstje' vind je hier.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Nieuwsblad en VTM // Bron: Nieuwsblad en VTM Nieuws