Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 11 Okt 17, 10:41
Share

De Olmense Zoo heeft vandaag per direct de deuren moeten sluiten op bevel van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. Hij trekt de vergunning van de dierentuin in omdat het park al jarenlang de regels aan haar laars lapt.

Sinds 2007 kreeg de Olmense Zoo, de derde grootste dierentuin van Vlaanderen, al een tiental pv's voor kleine en iets grotere inbreuken tegen dierenwelzijn. "Het is vooral een spijtige zaak, maar het was vooral noodzakelijk vanwege deze opeenstapeling aan pv's," zegt Weyts. Na de pv's kwamen er geen echte structurele veranderingen en daarom is de maat nu voor ben Weyts vol, "wie niet horen wil, moet voelen."

Problemen

Enkele problemen die zich voordeden in de zoo was dat sommige dieren er niet konden schuilen voor de regen en dat uitwerpselen in de verblijven onvoldoende werden opgekuist. Er lagen ook in sommige voedersbakken rottende eendagskuikens. Tevens kweekte het dierenpark te veel dieren waardoor er plaatsgebrek ontstond.

“Er werd altijd gedacht dat men er wel mee weg zou komen. Dat was misschien vroeger zo, maar sinds Vlaanderen bevoegd is voor dierenwelzijn, is dat niet meer het geval. We nemen dierenwelzijn ernstig en als men echt niet wil luisteren, zal men moeten voelen”, waarschuwt Weyts.

Beroep

De familie Verheyen, die de Olmense Zoo uitbaat, kan binnen de zestig dagen nog beroep aantekenen bij de Raad van State, maar dat schort de sluiting niet op. "Wat mij betreft is deze beslissing definitief," zegt de minister. De dierentuin kan in de toekomst wel opnieuw de deuren openen als er wordt tegemoetgekomen aan alle opmerkingen en als een nieuwe vraag tot erkenning wordt ingediend. "Dat zal dus zijn tijd vergen", legt Weyts uit

“Ik ben fel geschrokken van het feit dat het zo plots komt”, regeert Verheyen verslagen. Hij is van mening dat het dierenpark echt zijn best deed en dat het de goede kant uitging. “Wij hebben regelmatig controle en daar vloeit soms een pv uit voort en wij werken daar aan. Elke pv wordt zo goed als mogelijk afgehandeld, binnen ons kunnen. Als u beeldmateriaal ziet van tien jaar geleden, zal u merken dat er wel degelijk zaken veranderd zijn,” zegt Verheyen nog. “Ik weet niet hoe we onze dierenverzorgers moeten betalen, zij doen elke dag met hart en ziel wat ze kunnen.”

Overplaatsing

Ondertussen blijven de dieren natuurlijk verzorgd worden in de zoo, maar bezoekers mogen niet meer toegelaten worden. De burgemeester van Balen is daarvoor verantwoordelijk. Gaat de zoo toch open, dan wordt de politie ingeschakeld. Ondertussen moet er voor de langere termijn gekeken worden of de dieren (voorlopig) overgeplaatst kunnen worden naar andere dierentuinen of opvangcentra.

Tekst: Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Bron: VTM Nieuws