Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 29 Jun 17, 16:00
Share

De gloednieuwe Mensapenvallei is vanaf 1 juli de grote avontuurlijke speeltuin van de gorilla’s en chimpansees in ZOO Antwerpen. Klimtuigen en natuurrotsen zorgen dat er heel wat te beleven valt voor zilverrug Matadi, zijn vrouwen en de andere mensapen. En jij als bezoeker wandelt er letterlijk tussenin. Dat zorgt voor een heel bijzonder perspectief. De mensapen lopen van hun binnenverblijven via een ondergrondse gang naar hun riant buitenverblijf. Neus in de wind, voeten in het gras! En jij maakt het van dichtbij mee.

Mensapenvallei, in de diepte en hoogte

In de Mensapenvallei valt er van alles te beleven voor de bezoekers en haar bewoners. De klimstructuren dagen het speelse karakter van de mensapen uit. Terrassen tot drie meter hoog, gebouwd van massieve natuurrotsen uit de Ardennen, bieden uitzicht over de vallei. Een rotswand werpt schaduw op warme dagen. Een dikke plataan steekt hoog boven het verblijf uit. Dit nieuwe buitenverblijf van de mensapen strekt zich uit over 2 000 m², te vergelijken met ongeveer vier tennisvelden.

De Mensapenvallei wordt overspannen door netten, net zoals bij de Buffelsavanne, ook een nieuw deel van de ZOO. Op meerdere plaatsen en op verschillende niveaus krijg je als bezoeker inkijk. Het bezoekerspad slingert zich tussen de twee grote verblijven, één voor chimpansees en één voor gorilla’s. Jij wandelt als bezoeker dus tussen de gorilla’s en chimpansees. Dit wordt een topper! Ga ook zeker spelen op het Apenspeelplein. De plek waar je zelf de aap kunt komen uithangen. Verdien een echt apendiploma.

Slingerroute in een nieuw stuk ZOO

Een nieuw wandelpad vertrekt achter de okapi’s. Je wandelt langs hun buitenverblijven en een nieuwe serre. Zo is deze exotische, bedreigde soort altijd te bewonderen. Via enkele kleine rakkers (slurfhondjes, goendi’s, Madagaskar kwartels, zwartwangagapornissen en gestreepte grasmuisjes) leidt het pad je langs de binnenverblijven van de chimpansees en gorilla’s. Zo beland je vanzelf in de nieuwe Mensapenvallei.

Op het pad sta je als het ware tussen de mensapen, met aan een kant de gorilla’s en aan de andere de chimpansees. De muren tussen de ramen zorgen voor rustplekken waar de dieren wat privacy vinden. Zie je hen niet aan het ene raam, dan zeker aan een andere. Het pad slingert zich uiteindelijk naar de ondergrondse grot, de 'Kitum Cave', die op de Buffelsavanne uitkomt. In de Kitum Cave is vanalles te ontdekken: je hebt er uitzicht op het gorillaverblijf, je kan schedels van mensapen opgraven, (nep)vleermuizen ontdekken en de kinderen kunnen van de glijbaan gaan.

Peter Van den Eijnde, operationeel directeur: “Onze ploegen van verzorgers, technici en hoveniers hebben hier echt alles gegeven. De verzorgers tekenden mee aan dit bijzondere ontwerp en door er met het hele team onze schouders onder te zetten, kunnen we nu met veel trots deze Mensapenvallei openen.”

Bewoners van de Mensapenvallei

Drie gorilla’s

Het mannetje Matadi, een westelijke laaglandgorilla, is de kweekman, ook wel zilverrug genoemd. Het vrouwtje Amahoro is niet van dezelfde gorillasoort. Zij is een oostelijke laaglandgorilla, en ze mag daardoor geen kleintjes krijgen van Matadi. Vrouwtje Mambele, net zoals Matadi een westelijke laaglandgorilla, mag dat wel maar heeft nog niet genoeg ervaring. Daarom besloot ZOO Antwerpen om haar de kneepjes van het moederschap te laten leren van een ander vrouwtje. Dit najaar komt er een ervaren mama naar de gorillagroep van ZOO Antwerpen. Zij mag dan eerst zwanger worden zodat Mambele haar voorbeeld kan na-apen. Voor het voortbestaan van deze zeer bedreigde diersoort is het van groot belang dat ZOO Antwerpen actief deelneemt aan het kweekprogramma.

Peter Van den Eijnde: “Met de nieuwe Mensapenvallei trekt ZOO Antwerpen nog maar eens de kaart van natuurbehoud. Dit nieuwe verblijf maakt dat we een belangrijke rol kunnen spelen in het kweekprogramma van deze sterk bedreigde gorilla’s.”

Negen chimpansees

De groep chimpansees van ZOO Antwerpen bestaat uit vijf mannen (Chita, Tambuzi, Tuma, Arnold en Jamie) en vier vrouwen (Shirley, Siri, Judy en Maaike). In 1987 kwamen Maaike, Arnold en Shirley in de ZOO wonen, zij waren de eerste chimpansees. Wist je trouwens dat Siri, Tuma en Tambuzi in de ZOO geboren zijn?

Sarah Lafaut, coördinator dierenzorg: “Ik sta hier vandaag te glunderen. Dit is een historisch moment voor ZOO Antwerpen, maar ook en vooral voor onze dieren. Zij gaan genieten van het gras onder hun voeten en de wind in hun vacht. Ze zullen het fantastisch vinden. En de bezoekers gaan dit van heel dichtbij kunnen meemaken."

Wandel online door de vallei

Pretparken.be geeft jullie al een snelle blik op de nieuwe Mensapenvallei met een een virtuele wandeling doorheen het gebied:

 

Feiten en weetjes

  • Oppervlakte Mensapenvallei: 2 verblijven van 1 000 m² oppervlakte, met verschillende niveaus
  • Glazen ramen: 3 lagen van 12 mm dikte, 12 ton zwaar
  • Hoogteverschil in perk: 3 m
  • Stalen net: 3 000 m², mazen van 60 x 60 mm, 3 mm dik, 3 ton zwaar, 4 pylonen van 23 m hoog, zeshoekig, net een bijenraat. Het duurde ongeveer drie maanden om alle stukken aan elkaar te knopen.
  • Afgevoerde grond: 6 000 m³ . Klimhout: 2 580 m acacia voor klimstructuren meteen maximale hoogte van 6 m
  • Decor: 1 000 ton massieve natuurrotsen uit de Ardennen. Voor de aanplanting van het perk is gezocht naar planten en bomen die er Afrikaans uitzien, zoals een prachtige kurkeik.
  • Bouwtijd: 6 maanden
  • Aannemers: 8-10 bedrijven

 

Tekst: © Zoo Antwerpen, Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens - Pretparken.be