Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 28 Jun 17, 03:26
Share

Fans wachten al sinds 2010 op de komst van dit gigantische project, weliswaar onder de vroegere naam Hartenhof, maar het werd telkens uitgesteld door de Efteling. Na 5 jaar van uitstel komt het er dan toch: Symbolica, de attractie die dé darkride van de Efteling moet worden. In de zomer van 2017 opent de Efteling de nieuwe darkride ‘Symbolica: Paleis der Fantasie’. Symbolica wordt een overdekte attractie voor de hele familie, zoals bijvoorbeeld de bekende attracties Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival. Centraal in de rit staat de wisselwerking tussen werkelijkheid, droom en fantasie.

De nieuwe attractie maakt deel uit van het 65-jarig jubileum van de Efteling en komt middenin het park te staan. Met de bouw van Symbolica is ongeveer 35 miljoen euro gemoeid. Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling, vertelt over de nieuwe attractie: “Symbolica wordt de grootste en duurste attractie ooit en het is altijd onze wens geweest om de darkride (voorheen Hartenhof genaamd) voor 2020 te openen. Symbolica wordt echt een attractie voor de hele familie, gasten van alle nationaliteiten en generaties gebruiken immers hun fantasie.”

In een paleis waar Pardoes de Tovernar gastheer is, worden bezoekers uitgenodigd hun eigen fantasie te herontdekken. Dit gebeurt middels een avontuur langs de magische, verborgen kamers van het Paleis der Fantasie. Bezoekers kiezen straks uit drie verschillende routes en stappen met maximaal zes personen in een voertuig genaamd Fantasievaarder. De verschillende routes met interactieve elementen zorgen voor een geheel eigen avontuur door het Paleis der Fantasie.

OPENING: 1 juli 2017

Tijdlijn

11 januari 2016

De Efteling stuurt een persbericht de wereld in waarin ze de attractie officieel aankondigen, samen met een concept art. De attractie krijgt de naam 'Symbolica: Paleis der Fantasie'.

Januari 2016

Dezelfde dag nog, nadat de Efteling het nieuws bekend maakte, begon men al met de bouwwerken. Een groot deel van de Brink wordt afgesloten voor bezoekers en wordt afgegraven. Het bekende Eftelinglogo-bloemenperk en de nog bekendere fontein in het midden van het plein, de Bron der Fantasie, moeten eraan geloven.

Februari 2016

Er gebeuren uitgebreide grondwerken. De eerste elektriciteitsleidingen worden aangelegd en ook een onderdeel van de fonteintechniek wordt geplaatst.

Maart 2016

Fundamenten worden aangebracht. Alles wordt in gereedheid gebracht om de grondplaat aan te leggen.

April 2016

Symbolica gaat de hoogte in! De eerste betonnen muren worden rechtgetrokken. De bouw gaat nog steeds aan een stevig tempo door.

Verder verschijnen er ook steeds meer leidingen. Door de manier waarop de elektrische leidingen aangelegd worden, kunnen we voor het eerst een idee krijgen van de structuur van het gebouw. Dat de kabels uit alle uithoeken van het gebouw recht naar het midden lopen, doet vermoeden dat de technische ruimte zich centraal in Symbolica zal bevinden.

Mei 2016

Meer staal, meer beton! Nu de hele oppervlakte bedekt is met stalen rasters, kan het beton voor de grondplaat gestort worden.

Het gebouw staat nog niet recht, maar daar komt de dakconstructie alvast aan. Op het terrein werden de stalen constructies voor de torentjes gespot. En het paleis van koning Pardulfus krijgt best veel torens!

Helemaal aan het einde van de maand begint men aan de eerste staalconstructie.

Juni 2016

Behalve de opvallende blauwe koepel, wordt ook de hele staalstructuur van het gebouw rechtgezet.

Juli 2016

In de eerste week van juli worden de betonplaten langs de buitenkant geplaatst. De buitenmuren zorgen ervoor dat de binnenkant van de attractie enkel nog zichtbaar is vanuit de Pagode. Ook de rotsen waarop het kasteel gebouwd is komen stilaan in zicht.

Vanaf de tweede week gaat ook het dak erop, waardoor de verdere afwerking binnenin een mysterie blijft.

Meer en meer decoratieve elementen verschijnen op het terrein. Zo worden onder andere de torens steeds verder afgewerkt.

Augustus 2016

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het zijn de torens van Symbolica die door de lucht vliegen. De eerste torens worden op het dak van het paleis aangebracht. De rotsstructuur wordt gevormd, de trappen leiden naar het paleis. Ook verschijnt er steeds meer decoratie op het terrein.

Met de torens op het dak, begint het gebouw al goed te lijken op de concept art.

Vanaf de tweede helft van de maand komen de daken op de torens en op 31 augustus bereikt de attractie haar hoogste punt. Sander de Bruijn onthulde zelf de hoge torenspits.

September 2016

Een paleis zonder ramen zou best kil zijn in de winter. Daarom werden de ramen voorzien van glas in lood. Verder gebeurt er vooral veel detailwerk aan het gebouw en de rotsen.

Oktober 2016

Langzaam maar zeker verdwijnen de steigers rond Symbolica. Waar een aantal maanden geleden nog een grote bouwput het zicht verstoorde, rijst nu een statig paleis op.

November 2016

In november vangen de werkzaamheden rondom het gebouw aan. Er verschijnen opnieuw funderingen en de eerste bestrating wordt gelegd.

16 december 2016

De Efteling gunt ons een blik achter de schermen in The Making-of: Symbolica. In de eerste aflevering doen Directeur Imagineering Olaf Vugts en ontwerper Sander de Bruijn het verhaal achter de attractie uit de doeken en vertellen ze over de reden waarom net deze attractie er gekomen is.

December 2016

Buiten gaat het werk aan de bestrating gewoon door, worden de watervallen getest en verhindert een toegangspoort dat ongenode gasten het paleis zouden betreden (of toch bijna).

13 januari 2017

O.J. Punctuel verschijnt voor het eerst in beeld. Hij is de trouwe lakei van koning Pardulfus en in het komende half jaar zal hij de bouw in de gaten houden. In primeur toont de tweede video een aantal beelden binnenin de attractie.

Januari 2017

De paleistuin krijgt steeds meer aandacht en de gouden torenspitsen sieren nu het paleis.

17 februari 2017

In de derde aflevering van The Making-of: Symbolica draait alles rond de muziek van René Merkelbach en de verschillende geluiden die in de attractie te horen zullen zijn.

Februari 2017

Niet enkel het paleis en de muziek maken deel uit van Symbolica, ook de wachtrij vormt een belangrijk deel van de attractie. Een deel van die wachtrij wordt overdekt en ook die overkapping is geheel in de stijl van het paleis.

17 maart 2017

Terwijl nieuwsgierige ogen vooral de bouw aan de buitenkant konden volgen, gingen de werken binnenin natuurlijk gewoon door. De Fantasievaarders, sledes die per keer zes bezoekers door het paleis kunnen leiden, worden aan duurtesten onderworpen en maken hun eerste rondjes in Symbolica.

Maart 2017

De wachtrij krijgt steeds meer vorm en er komt een fontein voor de ingang.

12 april 2017

Aflevering 5 van Eftelings eigen making-of biedt een uitgebreide blik in de koninklijke vertrekken van het paleis. De decorselementen worden stilaan op hun plaats gebracht en de vloeren worden van verschillende lagen verf voorzien, zodat het lijkt alsof er echte tegels liggen.

April 2017

Symbolica ziet er vanaf april een beetje groener uit: op en langs het gebouw worden planten en bomen aangebracht.

En toen was er licht!

12 mei 2017

De puntjes worden op de i gezet bij Symbolica. De hele show die de bezoekers straks te zien krijgen wordt geprogrammeerd. Buiten gaat men verder met de beplanting en we komen wat meer te weten over de verlichting. Ondanks alle magie in het paleis, heeft de attractie toch nog elektriciteit nodig. Daarom worden op het dak van het paleis zonnepanelen gelegd.

Mei 2017

De Efteling blijft werken aan de laatste details. Daarnaast staat er nu ook een drinkfonteintje in de wachtrij.

16 juni 2017

In de voorlaatste aflevering van The Making-of: Symbolica komt de attractie tot leven. Bill Butler van Garner Holt geeft meer uitleg bij de animatronics.

Juni 2017

De daktuin is af en in de wachtrij werden verschillende borden aangebracht. Bij de toegangspoort werd het schermpje dat de wachttijd aanduidt omkaderd met een informatiepaneel. Symbolica lijkt nu helemaal klaar voor de grote opening!

Tekst: © Yelle Kleykens & Bert Bael - Pretparken.be // Foto's: © Efteling, Plaetjesmakers, Yelle Kleykens, Cindy_ve, Sjiebert, Eftelwesley, Eftelingfan