Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 20 Jan 16, 15:45
Share

Phantasialand opent in 2016 een gloednieuw themagebied: Klugheim. Toen het park in oktober 2014 Klugheim officieel aankondigde , speculeerden fans volop wat er ging verrijzen op de grote lap grond waar vroeger de Westernstad, attractie Silbermine en restaurant Hacienda stonden. Deze attractie moest plaats maken voor dit gigantisch project.

Klugheim zal in totaal twee achtbanen bevatten: een multilaunchachtbaan van Intamin en een family boomerangcoaster van Vekoma. De multilaunchcoaster zal door het leven gaan als 'Taron'. Taron zal twee lanceringen tellen, een snelheid halen van meer dan 100 km/u en zo'n 1.400 meter lang zijn. Daarmee mag de coaster zich de snelste multilaunchcoaster van Europa heten. Daarbovenop zal het de achtbaan worden die zichzelf het meeste kruist: maar liefst 116 keer! Raik, de family boomerangcoaster, zal een custom model worden en daardoor de grootste in zijn soort worden.

Taron is trouwens een volledig custom ontwerp voor Phantasialand. De rails, supports, footers en treinen zijn allemaal anders dan intamin gebruikelijk produceert. Zo zijn de zithouding van de treinen, de beugels en het materiaal waaruit deze bestaan speciaal naar de wensen van Phantasialand gemaakt. Voor de layout heeft het park heel bewust elementen laten vastleggen en men heeft ook eisen voor de lanceerintensiteit gesteld. De baan moet ook kunnen opereren tot -10°C in plaats van de gebruikelijke -6°C.

OPENING: Donderdag 30 juni 2016

Specificaties Taron:
Launch: Dubbele LSM-launch
Maximale Snelheid:117km/u
Tracklengte: 1.320 meter
Bouwer: Intamin
Treinen: 4 met 16 zitplaatsen per trein.
Capaciteit: 1200/uur

Tijdlijn

Juni 2014

Waar vroeger de Westernstad, Silbermine en Haciende stonden, is nu één grote vlakte te zien.

22 oktober 2014 - Officiële aankondiging Klugheim

In het park verschijnt een grote banner waarop het themagebied 'Klugheim' wordt aangekondigd met daarop allerlei kleine afbeeldingen om fans al te doen watertanden.

Januari 2015

Tegen het Chinagedeelte ontstaan grote rotsformaties. Men is erg diep de grond in aan het graven.

Februari 2015

Phantasialand neemt een patent op de naam 'Taron' en daar bijhorend logo. Ook de eerste supports (met Intamin-stickers) worden gespot op de werf.

Maart 2015

Meer en meer staal begint te rijzen uit de grond. Het is meer dan duidelijk dat Phantasialand ons op een achtbaan zal trakteren. Alle track zit nog verpakt in folie om de baan te beschermen tegen de opbouw van het gebied errond.

April 2015

Het tempo waaraan de achtbaan opgebouwd werd neemt af, men maakt nu meer tijd voor het verder werken aan de rotsformaties.

22 april 2015 - Officiële aankondiging Taron

Eindelijk lost Phantasialand iets. In een video kondigen ze officiëel de bouw van de snelste Europese multilaunchachtbaan, Taron, aan. Deze zal in het nieuwe themagebied Klugheim liggen.

Mei 2015

Nog steeds is men hard aan het werk aan de thematisatie, de rotspartijen staan nog altijd in de steigers. Men is ook begonnen aan de bouw van een grote tunnel. Door luikjes kan je naar de bouwwerf kijken.

Juni 2015

Ook langs de parkgrens ontstaan nieuwe gigantische rotsformaties. De grote tunnel wordt verlengd en het transfertrackgebouw wordt langzaam opgebouwd. Beton komt dus langs alle kanten: het wordt gespoten, gegoten en gewapend…

Juli 2015

De bouwwerf schakelt een zichtbare versnelling hoger: er verschijnen nieuwe baanonderdelen, de rotspartij langs Chinazijde begint er heel wat aangekleder uit te zien en de kale betonmuur bij River Quest krijgt ook zijn eerste verfraaiingswerken.

Augustus 2015

Primeur! Phantasialand gooit zelf met werffoto's. Dat de foto’s van een eerdere datum zijn nemen we er graag bij. Het hoekje van River Quest en China krijgt een betonformatie met kantelen. Verder beginnen dakwerken aan het station en de remise. Er verschijnt ook een mooi boogdak voor het vermoedelijke station.

September 2015

Ook in september krijgen we een update grand cru van het park. Verder wordt er duchtig gegraven en gebetonneerd langs Chinazijde. Beton met thematiserende werking wordt ook vrolijk gespoten op en langs het transfertrackgebouw. In september blijkt ook dat footers erg mooi aangekleed worden.

Bouwvideo Phantasialand:

Oktober 2015

Er vliegen enorm veel nieuwe baanonderdelen door Klugheimse lucht. Wat niet past zal plooien. Dit tempo zorgt ervoor dat de baan erg snel helemaal in elkaar gevezen is. Alle folie die rond de baandelen gewikkeld was, wordt verwijderd. Het eerste boogdak wordt wegens succes gedupliceerd en de muur van River Quest wordt verder opgeleukt. De maandelijkse update van Phantasialand toont ons de sluipweggetjes door de rotsen.

Er komt deze maand ook iets met wielen aan: de pull-through-car!

Bouwvideo Phantasialand:

23 oktober 2015 - Taron Schienenschluss

Schienenschluss! Door het enorm hoge tempo dat in oktober werd aangehouden is de baan in een mum van tijd af en bereikt de bouw van Klugheim een mijlpaal.

November 2015

De River Quest-lift krijgt een nieuw kleedje en voor de bovenste betonmuren van deze waterbaan komt er iets nieuws. Er duiken ook footers op bij River Quest, wat in combinatie met andere ongebruikte footers zeer verdacht is. De geruchten over een Vekoma family boomerangcoaster hingen al lang in de lucht, maar er zijn ook steeds meer bewijsstukken voor. In de sleuf naast China wordt zo duchtig voortgegraven, dat de graafmachines bijna niet meer te zien zijn.

Bouwvideo Phantasialand:

December 2015

Er wordt een lange houten brug dwars door de coasterspaghetti gebouwd. Niemand hield het voor mogelijk, maar het blijkt te passen. Er worden ook houten hekjes naast de launch geplaatst. De rotsgeluidsmuur wordt verlengd wegens succes en de sleuf voor de boomerang is zo goed als af. Er worden ook planten tussen de supports van Taron opgemerkt.

Bouwvideo Phantasialand:

11 december 2015 - Officiële aankonding Raik

Het gerucht blijkt te kloppen: de tweede kleine achtbaan wordt officieel aangekondigd door Phantasialand.

Januari 2016

De onderdelen van family boomerangachtbaan Raik komen aan in het park en de bouw begint al snel. Ook worden er meer en meer struiken en boompjes toegevoegd tussen de supports van Taron en de eerste foto's van de trein van Taron komen online!

12 Januari 2016

Eerste supports van Raik gaan de lucht in!

11 Februari 2016

Opnieuw schienenschluss in Phantasialand, de baan van Raik is vervolledigd! Tijdens het plaatsen van het laatste baanstuk bleek dat er een rotspartij in de weg zat waarvoor er geen andere oplossing was dan hem weg te beitelen.

16 maart 2016

Het park deelt ook het logo van achtbaan Raik:

Maart 2016

Bij de seizoensstart van Phantasialand staat ook Pretparken.be voor de poorten en we brachten enkele foto's mee, aangevuld met updates van Freizeitpark News NRW.

Taron werd ook voor het eerst getest eind deze maand, op Facebook verscheen dit filmpje:

Het park geeft, drie maandan na de onthulling van Taron's treinen, ook de vormgeving van Raik's trein prijs.

April 2016

Ook Raik wordt getest midden deze maand.

Mei 2016

Het regent steeds minder updates van het park zelf. Ook op de fora is het met uitzondering van regelmatige updates van een fanmade 3D-model vrij rustig. Phantasialand verlengt ook zijn terugkom-actie voor een ganse maand. Een opening in mei wordt daarmee onwaarschijnlijk. Het park geeft wel nog een zoethoudertje mee: Een filmpje over de ambachtelijk geproduceerde verlichting.


Juni 2016

Het park geeft op 6 juni eindelijk de openingsdatum prijs. Het pleit voor de stijl van het park om zo’n aankondiging subtiel op een datum met drie zessen te doen, zonder daar verder met een woord over te reppen. Persopening staat gepland voor 29 juni, een dag later opent klugheim zijn poorten voor het plebs. Zo valt het geheel nog op de valreep binnen juni. Vlak voor de opening smijt phantasialand er nog enkele prachtige foto-updates en wat lokkende filmpjes tegenaan. De wereldrecords worden ook subtiel aangepast: Taron is nu de snelste multi-launchcoaster ter wereld in plaats van het oorspronkelijke Europese record. Voor het aantal kruisingen blijkt Taron het record niet te halen van álle coasters, dus wordt gespecifieerd naar multi-launch-coasters. 

29 & 30 Juni - Persopening

Op 29 Juni wordt Phantasialand officieel geopend voor de pers. Reacties op het themagebied en zijn achtbanen zijn overwegend positief en vaak lyrisch. Wij geven de meerderheid zeker geen ongelijk! Klugheim is een juweeltje waar Phantasialand nog héél lang mee zal mogen pronken.
De hele opening wordt samen met interessante interviews en filmpjes live gestreamd. Voor wie het liever wat korter houdt is ons sfeerverslag en onze aftermovie een optie.

Op 30 juni is het gebied voor het publiek geopend. Hoewel de wachtrij opliep tot meer dan 80 minuten zien we in de video van Phantasialand toch vooral blije gezichten.

Tekst: © Yelle Kleykens en Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's en bronnen: © Yelle Kleykens - Pretparken.be, Phantasialand, RideOnBlog.com, Transporter, PHL Infos, PhantaFriends, Freizeitpark News NRW