Zoals steeds meer traditie begint te worden openen een aantal pretparken opnieuw hun deuren in de winterperiode met daarbij aangepaste thematisatie, animatie en zelfs extra attracties! Speciale vermelding dit jaar voor trendsetter De Efteling: het park organiseert haar sfeervolle Winter Efteling reeds voor de 20ste keer!

Lees hier meer over de winteropeningen van pretparken in de buurt en ga genieten van een magische wintersfeer!

België

Plopsaland De Panne

Dit jaar is Plopsaland De Panne opnieuw de hele kerstvakantie geopend en dit jaar zelfs op kerst en nieuwjaarsdag! Op 22, 23 en 25 december 2017 is het park geopend van 10u30 tot 18u, op 24 en 31 december van 10u30 tot 17u00, 26 t/m 30 december van 10u30 tot 19u, van dinsdag 1 januari t/m zondag 6 januari 2019 sluit het park een uurtje vroeger, omstreeks 18u. Van dinsdag 26 december t/m zaterdag 30 december 2017 is het park extra lang open vanwege de Ketnet Kerst Nocturnes, namelijk van 10h30 tot 19h. Op deze dagen kan je de acteurs van de Helden en Campus 12 ontmoeten en wordt de dag afgesloten met een groots vuurwerk.

Tijdens de kerstvakantie heeft het park heel wat in petto voor de bezoekers. Winter Plopsaland voorziet een lichtfestival in de Big & Betsy-hoeve. Er is ook een winterparade, een gratis ijsschaatspiste, kampvuren en extra animatie. Tijdens de Ketnet Nocturnes is er Ketnet-animatie en wordt de dag afgesloten met een groots vuurwerk. Verder is de Samson & Gert-kerstshow opnieuw van de partij in het Plopsa Theater (je hebt hier wel extra tickets voor nodig die tussen de 28,50€ en de 42,99€ kosten. Alle attracties (met uitzondering van De Boomstammetjes) zijn - naargelang de weersomstandigheden - geopend.

>> Alle info over Winter Plopsaland vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Plopsaland De Panne? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Plopsa Indoor Hasselt

Het kleine overdekte broertje van Plopsaland De Panne blijft tijdens het winterseizoen gewoon open, behalve op dinsdagen en donderdagen buiten de kerstvakantie. Plopsa Indoor Hasselt zal tijdens de kerstvakantie geopend zijn elke dag van 22 december 2017 t/m 6 januari 2018. Het park is geopend van 10u tot 17u30 (18u30 op 5 en 6 januari 2019), behalve op Kerst- en Oudejaarsavond wanneer het park sluit om 16u30. De openingsuren vind je hier terug.

Er is dagelijks een kerstshow met de enige echte kabouter Klus en ook de Bumba op Reis-show.

>> Alle info over Kerst in Plopsa Indoor Hasselt vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Plopsa Indoor Hasselt? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!


Nederland

Amusementspark Tivoli

Het kleine attractiepark Tivoli Berg en Dal, bij Nijmegen, is deze winter voor de tweede maal geopend. Van 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 vindt Winter Tivoli plaats op woensdag (12u30-17u), zaterdag en zondag (11-17u). Binnenspeeltuin Fun City, de airtrampoline, Playstations, familieattractie Skypie, draaimolen Race Pop-Ups en verschillende speeltoestellen zijn geopend. De Achtbaan blijft gesloten. Kinderen betalen 7,50 euro toegang, volwassenen hebben gratis toegang! Er is extra winteranimatie zoals een wintershow, winterbellen en een winter bingo! Op 29 en 30 december en op 5 en 6 januari zijn de magische winter weekends met nog meer animatie en kerstsfeer.

>> Meer info over Winter Tivoli is hier terug te vinden.

Attractiepark Slagharen

Van 1 november 2017 t/m 7 januari 2018 is ook Attractiepark Slagharen geopend voor het publiek. Winter Slagharen is alle weekends in december en alle dagen van de kerstvakantie open van 10-17u.

De attracties zijn gewoon geopend voor zover het weer het toelaat. Je kan ook gratis schaatsen op de schaatspiste in de Winter Western Village (huren van schaatsen kost 5€). De dag sluit je af met Miracle of Lights: een lichtjesparade met lasers, fonteinen, projecties, vuurwerk, live artiesten en sfeervolle muziek.

Gedurende de winter kan je ook in Aqua Mexicana terecht, het waterpark van Slagharen.

>> Meer info over Kerst in Attractiepark Slagharen vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Attractiepark Slagharen? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Efteling

Het winterevenement van het pretpark in Kaatsheuvel, vlakbij Breda, is reeds van start gegaan op 12 november 2018 en loopt tot en met 31 januari 2019. Van maandag t/m vrijdag is het park geopend van 11u tot 18u en in de weekends van 11u tot 19u. Tijdens de kerstvakantie is het park alle dagen open van 11u tot 20u. Uitzondering is 31 december 2018, dan kan je als reguliere bezoeker tot 18u in het park blijven. Omstreeks 19u begint het event ‘Oud en Nieuw’ waarvoor je een apart ticket nodig hebt. Het park blijft die nacht geopend tot 1u, mét vuurwerk.

Bezoekers mogen zich in de winterse Efteling verwachten aan twinkelende lichtjes, knisperende houtvuren en vooral heel veel gezelligheid. Verder zijn er ook speciale winterattracties voorzien. Je kan langlaufen op de piste van ‘t Hijgend Hert of schaatsen op de ijspiste en glijden van een ijshelling met banden. Nieuw dit jaar is een klein nostalgisch reuzenrad. Alle attracties zijn geopend tijdens Winter Efteling, met uitzondering van Piraña en De Vliegende Hollander. 

>> Alle info over de Winter Efteling vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor de Efteling? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Plopsa Indoor Coevorden

Ook het Nederlandse Plopsapark, Plopsa Indoor Coevorden, houdt haar deuren geopend deze winter. Het park is de hele kerstvakantie geopend van 10u tot 17u, en op 24 en 31 december tot 16u30. Ook buiten de kerstvakantie is het park elke dag open van 10u30 tot 17u. De openingsuren kan je hier terugvinden.

Net zoals in Plopsa Indoor Hasselt kan je hier genieten van een live kerstshow, maar dan met Maya en Willy. Verder kan je genieten van de uiterst gezellige kerstsfeer.

>> Meer info over het winterevenement in Plopsa Indoor Coevorden vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Plopsa Indoor Coevorden? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Toverland

Attractiepark Toverland heeft heel wat in petto deze winter. Het park is tijdens de winter iedere dag open van 10u tot 17u en van 10u tot 18u tijdens de kerstvakantie. In de kerstvakantie zijn het de Magische Winterweken en dan is behalve de twee overdekte hallen (Land van Toos en Wunderwald eveneens Ithaka (met houten achtbaan Troy!) geopend! Buiten de vakantie zijn enkel de 2 indoor hallen geopend. Port Laguna, Avalon en de Magische Vallei, met onder andere Fenix, Djengu RIver en Dwervelwind blijven wel de hele winterperiode gesloten. Op 31 december 2018 en 1 januari 2019 sluit het park om 17u i.p.v. om 18u. 

Toverland wordt tijdens de Magische Winterweken omgetoverd in een prachtig winterlandschap met talrijke feeërieke lichtjes en versierde pleinen. Neem plaats in de Oostenrijkse Biergarten en geniet van een warme chocomelk in deze sfeervolle, verlichte ambiance. Wil je meer spektakel, dan kan je terecht in de leuke en grappige Maximus' Blitz Bahn.

>> Alle info over Kerst in Toverland vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Toverland? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!


Duitsland

Europa-Park

Van 24 november 2018 t/m 6 januari 2019 en op 12 en 13 januari 2019 is Europa-Park in Rust weer omgetoverd tot een groot winterwonderland: 2,5 miljoen lichtjes, 2.500 kerstbomen, 25 kampvuren en ontelbare decoraties. Het park is dagelijks geopend van 11u tot 19u. Tijdens weekends en de kerstvakantie sluit het park niet voor 20u, op drukke dagen blijft het park namelijk regelmatig wat langer open. Enkel op 24 en 25 december 2017 is het park gesloten.

Uitgezonderd de waterattracties zijn alle attracties van het park gewoon in bedrijf. Ook staan er altijd een negental achtbanen ter beschikking: Eurosat - Can Can Coaster/Eurosat Coastiality - Valerian, Wodan, Alpenexpress, Euro-Mir, Pegasus, Arthur, Ba-a-a-Express, Matterhornblitz en Schweizer Bobbahn. Als Koning Winter het weer binnen de perken houdt, zijn bovendien de Silver Star en Megacoaster 'Blue Fire' geopend. In het 4D-theater is er een speciale film "Ed en Edda Euromaus 's nachts in het park".

Daarnaast zijn er nog vele speciale winterse attracties. Kinderen kunnen hun eerste skiles volgen. Er komt een schaatsbaan in het bassin van de Fjord Rafting.  In het overdekte speelparadijs 'Limerick Castle' hoeven kinderen zich geen moment te vervelen . Reuzenrad "Bellevue" geeft je op 55 meter hoogte een geweldig uitzicht over het versierde park en de omgeving. 

In de toegangsprijs is bijvoorbeeld ook een hoogstaande circusvoorstelling (cricus-revue) van zo’n 50 minuten begrepen. Op het evenementen-terrein, in een originele circustent, vertonen internationale artiesten dagelijks hun bijzondere kunsten. Eveneens kan men genieten van de ijsshow 'Surpr’Ice, with the

Lichtjes en lichteffecten zijn er volop bij de 'Winter Starlight Parade' die elk avond door het park trekt. 

>> Voor alle informatie over Kerst in Europa-Park kan je hier terecht.
>> Goedkope tickets vinden voor Europa-Park? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Phantasialand

Phantasialand in Brühl, nabij Keulen, opent ook zijn deuren tijdens de winterperiode. Wintertraum loopt dagelijks van 23 november tot en met 20 januari 2019, van 11u tot 20u. Alleen op Oudjaar is het park slechts geopend tot 18u. Op 24 december 2018, 1, 7, 14 en 15 januari 2019 is het park gesloten.

Het Duitse park heeft heel wat in petto voor de bezoekers. Ze kunnen zich verwachten aan een zee van lichtjes, culinaire winterse specialiteiten en een uitgebreid showprogramma. Als extra’s wordt er een grote ijspiste voor de kinderen voorzien en kan men zich opwarmen met soep, pannenkoeken en warme kastanjes met een tas glühwein of warme chocolademelk. Ten slotte voorziet het park ook heel veel winters entertainment met onder andere de shows The Magic Rose, een ijsshow en Tiempo de Fuego, zeker een aanrader!

Alle attracties (behalve River Quest en Wakobato) zullen - naargelang de weersomstandigheden - geopend zijn. Wildwaterbaan Chiapas blijft geopend bij temperaturen tot -6°C, de gloednieuwe achtbanen Taron en Raik sluiten enkel bij temperaturen onder -10°C. Achtbaan Colorado Adventure sluit bij regen- en sneeuwval.

>> Meer info over Wintertraum vind je hier.
>> Goedkope tickets vinden voor Phantasialand? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!


Frankrijk

Disneyland Resort Parijs

Disneyland Resort Parijs is iedere dag van het jaar open, dus ook tijdens de winterperiode. Het park biedt tot en met 6 januari 2019 weer enkele magische kerstverrassingen aan zijn bezoekers. Naast vele sneeuwmannen, sneeuwvlokjes en betoverende kerstmuziek kan je ook genieten van de reusachtige kerstboom met vele fonkelende lichtjes. Iedere avond wordt de kerstversie Disney Dreams of Christmas Light opgevoerd, met een belangrijke rol voor de hyperbekende animatiefilm Frozen. Ook Disney's Christmas Parade trekt iedere dag door het park.

Er is ook A Merry Stitchmas op de Royal Castle Stage.

Walt Disney Studios 

Voor de tweede keer viert het Walt Disney Studios® Park het kerstseizoen mee met twee nieuwe shows. In Animagique theater speelt Mickey's Christmas Big Band. De klap op de vuurpijl is Goofy’s Incredible Christmas; een avondshow met verbluffende speciale effecten, lasers en Disney Figuren die het Hollywood Tower Hotel in vuur en vlam zetten met een ongelooflijk kerstverhaal.

Het Disneyland park is in de kerstvakantie geopend van 9u tot 22u, behalve op oudejaarsavond wanneer het park open is tot 1 uur 's nachts. Buiten de kerstvakantie is het park doorgaans open van 10u tot 19u tijdens weekdagen en van 10u tot 21u tijdens de weekends. Walt Disney Studio's heeft iets kortere openingstijden, meestal van 10u tot 20u. 

>> Alle info over Kerst in Disneyland Parijs is hier terug te vinden.
>> Goedkope tickets vinden voor Disneyland Resort Paris? Bezoek onze kortingspagina met alle lopende kortingsacties!

Verenigd Koninkrijk

Winter Wonderland (Hyde Park, Londen)

Het hoort niet echt in dit rijtje thuis want het is geen écht "pretpark" maar we willen het toch kort vermelden omwille van zijn groots opzet en omdat veel mensen in Londen vertoeven in deze periode voor het kerstshoppen.

Tot en met 6 januari 2019 kan je tussen 10u en 22u in het Londense Hyde Park terecht voor het reusachtige "Winter Wonderland", een reusachtige winterwereld met schaatspiste, circus- en dansvoorstellingen, een ijsbar, maar natuurlijk ook een enorme kermis met reuzenrad en zo maar even 9 achtbanen, waaronder de reusachtige Olympia Looping! Deze iconische Schwarzkopf-achtbaan met 5 loopings is nog steeds de grootste verplaatsbare achtbaan ter wereld. Vanwege zijn leeftijd zal deze waarschijnlijk zijn laatste jaren aan het draaien zijn. De baan is een echte aanrader!

Er zijn verder ook een aantal spinning coasters en wild mouse-achtbanen in allerlei vormen en maten. Alles met een kerstsausje eroverheen natuurlijk, en namen aangepast aan het seizoen: Christmas Coaster, Santa's Spinning Coaster, Santa's Flying Sleigh Children's Coaster, Xmas Maus XXL Coaster, Ice Mountain Coaster,... Uiteraard staan er ook tientallen flatrides.

De entree tot dit Wonderland is gratis en je betaalt met tokens, waarvan het aantal verschilt van rit tot rit. Nieuw dit jaar is een Coasterpass van 30 pond (ca. 33,80€), met een extra bonus van 5 pond, waarmee je alle 9 de coasters kan doen: een koopje in vergelijking met apart betalen per rit. 

Voor vragen, opmerkingen en tripverslagen verwijzen we je graag door naar ons forum.

Tekst: ©2018 - Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © 2016 - Plopsa, © ​2016 - Amusementspark Tivoli, © 2016 - Attractiepark Slagharen © 2016 - Efteling, © 2016 - Toverland, © 2016 - Phantasialand, © 2016 - Europa-Park, © 2016 - Disney