Sinds kort is ons landje een achtbaan armer. Niet de pensioengerechtigde Keverbaan of Dreamcatcher moest het loodje leggen, maar één van de allerrecentste toevoegingen aan het Belgische pretparklandschap. Het Waalse park Mont Mosan verwijdert achtbaan Chenille na amper twee seizoenen. Hoog tijd voor een toelichting over dit curiosum in de vaderlandse pretparkgeschiedenis.

In 2017 pakte het Waalse parkje Mont Mosan uit met een kleine achtbaan zonder er al te veel poespas rond te maken. Toen enkele pretparkfans het ontstaan van de coaster ontdekten, werd Huy, waar het park ligt, spontaan een soort bedevaartsoord voor 'credithunters', mensen die het aantal achtbanen tellen waar ze al op hebben gezeten en dat cijfer op alle manieren zo hoog mogelijk proberen te maken. Na amper twee seizoenen is het nu al uit met de pret en wordt de achtbaan gesloopt. We bespreken de voormalige thuis, de aankomst en de reputatie van dit uitgedoofde achtbaanzieltje.

Mont Mosan in een notendop

Het Waalse parkje Mont Mosan is geopend in 1986 en is door de jaren heen in de eerste plaats een dierenpark geweest. Hun grootste troef is hun zeehondenshow. De dieren kregen in 2010 nog een vernieuwd bassin ter waarde van vijftigduizend Euro. Het park ligt vlak naast één van de uiteindes van een kabelbaan, die vandaag de dag jammer genoeg gesloten is, maar er zijn wel degelijk plannen om hem terug open te stellen. Samengevat stond er dus niet veel om het hart van coasterfan noch credit hunters sneller te doen slaan.

Mont Mosan doet een aankoop

In 2017 opende het park maar liefst negen attracties. Het park zou de attracties klaarblijkelijk gekocht hebben op Ali Express voor het schamele bedrag van driehonderdvijftigduizend euro. Door de kleinschaligheid van het park bleef deze grote gebeurtenis echter onder de radar van de meeste pretparkfans. Het was fansite Themeparkfreaks die als eerste melding kon maken van de attracties, waarbij de achtbaan de interessantste was voor de meeste fans. Naast de coaster was er ook een attractie die heel erg deed denken aan een 'ruimtering', een attractietype dat je al in de eerste editie van pretparkspel rollercoaster tycoon kon bouwen.

Mont Mosan heeft een achtbaan

De oorsprong van Chenille is een beetje een mysterie. Men vermoedt dat de achtbaan gebouwd is door Zhengzhou Limeiqi Amusement Equipment Co., Ltd, een Chinees bedrijf. Het is ook bijna zeker dat de achtbaan tweedehands is, maar de oorsprong ervan vinden is als een naald in een hooiberg. China is het land met de meeste achtbanen ter wereld en ze bouwen er ook het meeste ter wereld. Bovendien zijn er tientallen, zoniet honderden bestaande achtbanen in China nog niet 'ontdekt' door fans, laat staan dat we weet hebben van de verwijderde achtbanen.

Chenille was een simpele achtbaan. De baan werd aangedreven op zijn heuvels zoals De Draak of Bob Express en bestond uit twee helixen: één naar beneden en één naar boven. Ondanks de nogal beperkte rit werd de achtbaan al snel ééntje met cultstatus. Hoewel de achtbaan voor kinderen bedoeld was, werd Chenille al gauw één van de spannendste achtbanen in België in de minst goede betekenis. Veel fans trokken namelijk de veiligheid van de coaster in twijfel. Dat één van de wagentjes ongebruikt op zijn zij naast de achtbaan lag, tot daaraantoe, maar de vonken die van de wielen kwamen als een iets zwaarder persoon over de rails ging, deden meer wenkbrauwen rijzen. Ook de riemen die in de achtbaan zaten als beveiliging waren een verhaal apart. In één karretje moest je de uiteindes aan elkaar knopen, bij een ander karretje raadde de operator aan gewoon op de riem te gaan zitten omdat ze hem niet meer los kregen.

Uiteindelijk draaide Chenille slechts twee seizoen. De achtbaan was meestal slechts enkele uurtjes per dag open. Dit maakt dat het waarschijnlijk de minst geopende achtbaan was in de moderne Belgische pretparkgeschiedenis na Vertigo in Walibi Belgium.

Mont Mosan kijkt nog steeds vooruit

Dat Chenille weg is, betekent niet dat Mont Mosan van zijn attractie-concept af wil. De kans lijkt  groot dat ze simpelweg ontevreden waren over de achtbaan. Voor de credithunters is het duimen dat de coaster snel vervangen word door een moderner exemplaar. Het Waalse park bewees dit jaar trouwens nog dat de investeringsdrang er nog inzit met een gloednieuwe Dino walk-through. Voor de slechte verstaanders: dat is én investeren én mee zijn met de laatste trends in pretparkland: dino's zijn immers helemaal terug van nooit echt weggeweest!  We zijn heel benieuwd wat dit kleine, maar verassend fijne parkje nog voor ons in petto heeft.

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: ©Mont Mosan, Ignace Woinin