Voor de vijfde keer dit jaar kunnen we met veel plezier de komst van een nieuw pretpark in onze parkgids aankondigen. Voor deze jongste aanwinst – het 105de park inmiddels – moeten we helemaal naar het Hoge Noorden afreizen. In de buurt van de Zweedse stad Norrköping vinden we de dierentuin van Kolmården. Het is de grootste dierentuin van Scandinavië, maar het zijn vooral de recente uitbreidingen op attractiegebied, met als hoogtepunt de imposante houten achtbaan Wildfire, die het park met recht en reden een plaatsje in onze gids doet verdienen.

Kolmården bevindt zich aan de baai van Bråviken, tussen Göteborg en Stockholm. Het is in de eerste plaats een heel uitgebreide dierentuin, maar het park heeft zich recent vooral in de kijker weten te spelen dankzij de komst van Wildfire, de eerste achtbaan van Rocky Mountain Construction (RMC) in Europa. Deze vrij jonge achtbaanbouwer heeft al een behoorlijke reputatie weten op te bouwen doordat hij met zijn bijzondere tracktypes de grenzen van de houten achtbaan weet op te zoeken. Na enkele geslaagde projecten over de grote plas, was het enthousiasme van de Europese fans dan ook groot om in 2016 de nieuwste Zweedse aanwinst te gaan ontdekken. Maar hoe is het allemaal zover kunnen komen?

Plattegronden van het park door de jaren heen:

Een bloeiend dierenpark

In 1962 ontstond het plan om de noodlijdende gemeente Kolmården een economische boost te geven door een groot recreatiegebied te bouwen. Zo geschiedde, en drie jaar later verwelkomde de zoo zijn eerste bezoekers. In de eerste jaren stalen dieren als tijgers, kamelen, buffels en flamingo’s de show. Twee jaar na de opening, in 1967, opende de iconische Kolmårdens Linbanan: een grote kabelbaan rond het park. Belangrijke latere ontwikkelingen waren de opening van het eerste dolfinarium van Scandinavië (1969), de autosafari (1972), het Aparium (1973), het hotel Vildmarkshotellet (1984), de Delfinlagunen (1993) en het originele Bamses Värld (1998).

 

Een nieuwe wind

Sinds 2001 wordt het park gerund door Parks & Resorts Scandinavia, de groep die ook de andere Zweedse parken Gröna Lund, Skara Sommerland en (sinds 2010) Furuvik bezit. Onder de nieuwe eigenaars kende het park een belangrijke koerswijziging. Met de opening van Tiger World in 2007 liet het park zien dat het wil investeren in sterk gethematiseerde zones. Twee jaar later opende Kolmården zijn eerste achtbaan, Delfinexpressen. Nog twee jaar later, in 2011, kreeg deze achtbaan in Marine World gezelschap van een tweedehands schommelschip.

 

Een zeer belangrijke stap werd gezet in 2011. De dierentuin nam afscheid van twee van zijn iconen: de safari per auto en de kabelbaan met zijn beeldbepalende blauwe gondels. De opvolger, simpelweg Safari genoemd, combineert het beste van beide attracties: een nieuwe kabelbaan van waaruit de bezoekers de dieren op een gepaste afstand kunnen bewonderen. Nog steeds is deze unieke safari één van de populairste attracties van het park, zeker nu je er ook een prachtig uitzicht op Wildfire bij krijgt. Het stationsgebouw werd bovendien prachtig gethematiseerd. 

 

In 2015 nam Kolmården afscheid van het oude - nogal knullige - Bamses Värld en bouwde het, in samenwerking met het Nederlandse themingbedrijf Jora Vision, een veel professioneler themagebied rond het populaire Zweedse strip- en tekenfilmbeertje Bamse. In vier mechanische familieattracties, waaronder het achtbaantje Godiståget, komt de fictieve wereld van Bamse en zijn vriendjes tot leven. Zowel in 2016 als 2017 breidde het gebied uit met een bijkomende attractie.

 

Wildfire: een moeilijke start

Ondanks de mooie investeringen van de jaren ervoor, werd Kolmården pas echt een begrip onder pretparkliefhebbers sinds de aankondiging van Wildfire. De eerste houten achtbaan met inversies in Europa was een feit. Tal van moeilijkheden moesten worden overwonnen vooraleer de baan voorgoed kon opengaan voor het publiek: problemen met de vergunning vertraagden de bouw, de opening werd uitgesteld wegens vermeende problemen met de beugels en als klap op de vuurpijl werd enkele maanden na opening de bouwvergunning alsnog ingetrokken, waarna de toekomst van de houten gigant op de helling kwam te staan. De baan werd een tijdlang gesloten. Het verlossende nieuws kwam er dan toch in juni 2017: Wildfire mocht blijven bestaan en ging weer open! De baan groeide inmiddels uit tot een favoriet onder de fans en weet bezoekers van ver te verleiden om helemaal naar Zweden af te reizen. Fans van Wildfire hebben trouwens heel wat om naar uit te kijken: zowel Walibi Holland als het Poolse Energylandia hebben een achtbaan van RMC op de planning staan.

 

Meer weten?

Bezoek dan zeker de parkgidspagina van Kolmården met een volledig overzicht van alle attracties en dierenverblijven en heel wat praktische informatie.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Jonas Claes - Pretparken.be , © Juan Martínez - Pretparken.be, © Ignace Woinin - Pretparken.be, © Kris Peeters - Pretparken.be, © Nick Van den Berge, © Kolmården