Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Laatste dag voor Océade!
Share
Auteur: Jan Van Nespen @ 30 Sep 18

Het enige Brussels waterpretpark opent vandaag voor het allerlaatst haar deuren. Pretparken.be vat 30 turbulente seizoenen waterpret in de schaduw van het Atomium voor je samen.

Océade is het enige waterpretpark in Brussel en maakte samen met miniatuurpark Mini-Europa deel uit van het 'Brupark' op een site bij het Atomium. Het park adverteerde jarenlang met de slogan 'de nummer één in glijbanen'. Met de komst van het stadsontwikkelingproject NEO op de Heizel werd de toekomst van Océade en Mini-Europa onzeker. Uiteindelijk werd beslist dat Mini-Europa zijn activiteiten zeker tot 2020 kan voortzetten, maar dat Océade de deuren moet sluiten. Van de 24 vaste werknemers zullen er vijf aan de slag gaan bij Mini-Europa.

Wisselende eigenaars

Océade opende in 1988 haar deuren als onderdeel van de Franse investeerdersgroep Océade, die  in totaal 3 tropische zwembaden exploiteerde, waarvan 2 in Frankrijk en het derde bad in Brussel. Vanwege tegenvallende resultaten werd het park in 1992 overgekocht door de Walibi-groep en kwam Thierry Meeuws, zoon van Walibi-oprichter Eddy Meeuws, aan de leiding te staan, vastbesloten om het waterpretpark net als Aqualibi winstgevend te maken. 1992 was echter meteen ook het zwartste jaar voor het pretpark, aangezien toen 2 kindjes van 5 en 7 verdronken in het opvangbad van de vrijevalglijbaan Pelican. Deze baan werd enkele jaren later uit het park verwijderd en het opvangbad werd omgevormd tot jacuzzi. In 1998 werd de hele Walibigroep verkocht aan Premier Parks (Six Flags), inclusief Oceade en het nabijgelegen Mini-Europa. Na amper zes maanden kocht Thierry Meeuws deze laatste 2 parken alweer terug.

Investeren om te blijven drijven

Er werd met de regelmaat van de klok geïnvesteerd in het waterpretpark. In 2003 werd een waterspeeltuin voor kinderen toegevoegd en een beter filtersysteem aangepast aan de moderne normen en de capaciteit van het park. Een jaar later volgde de vernieuwing van twee van de grote glijbanen van de toren: de Bounty Raft en de Barracuda, beiden ongeveer 140m lang, die tot dan toe gewone bodyslides waren. Vanaf 2006 sprong Océade mee op de kar van de totaalbeleving met de toevoeging van een duidelijk thema. Er werd gekozen voor caraïbische thematisatie, bijpassende benamingen en een mascotte: de papegaai “Captain O”. Oceade ging zich meer en meer op families richten en beleving in groep en investeerde in 2008 in de 140m lange Familieglijbaan 'Anaconda': de eerste glijbaan in België waar je met 1, 2 of 3 personen in een band – of zelfs zonder band - af kon glijden.

Vernieuwing ondanks dreigende sluiting

In 2010 werd het bad voor het eerst met sluiting bedreigd vanwege het Neo-project van de stad Brussel. Desondanks werd de gele steile glijbaan”Kamikaze” vervangen door “L’Ouragan – de Orkaan”, (opnieuw) de snelste glijbaan van België. De investeringen volgden elkaar in hoog tempo op. De de 2 Freefall-buitenglijbanen vervangen door de Salto Angel, een kleurrijke vierdubbele glijbaan die geschikt was voor de hele familie. In 2012 kwam de Cameleon erbij, de eerste donkere glijbaan in België waarbij je verschillende kleuren van verlichting kon kiezen. Nieuwe dreigingen tot sluiting kwamen er in 2013 en 2016, maar telkens wist Thierry Meeuws de sluiting uit te stellen. In 2016 werd zelfs het hele saunaland nog vernieuwd en gethematiseerd naar een Creools thema. Als Océade had mogen blijven, had Meeuws nog plannen voor een compleet nieuwe glijbaantoren met spectaculaire glijbanen met speciale elementen en ook een wildwaterrivier.

Het einde van Océade

Océade heeft in haar bestaandsgeschiedenis in totaal 7 miljoen bezoekers mogen ontvangen, ongeveer 250.000 per jaar, en was de derde grootste attractie van Brussel qua omzetcijfer, na het Atomium en Mini-Europa. Ondanks alle inspanningen om open te kunnen blijven, het vele overleg met de stad, de winstgevendheid en de vele investeringen is het doek nu definitief gevallen over de nummer één in glijbanen. Alle glijbanen, sauna’s, thematisatie en inboedel zijn reeds verkocht aan een Roemeens investeerder die een waterpretpark wil openen in de buurt van Boekarest. De afbraak begint vanaf 1 oktober 2018 en moet in januari 2019 voltooid zijn.

Meer weten? Een uitgebreid interview met Thierry Meeuws vind je in de volgende Brakesection Magazine #4!

Tekst: Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Jan Van Nespen - Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.